A stressz a mindennapi életünk része, mely egy bizonyos fokig természetes, ám egy adott szinttől megnehezíti a krónikus stresszben szenvedő személy életét. A stressz és a szorongás szorosan összefüggő fogalmak, az alábbiakban néhány a hétköznapokba könnyen beilleszthető technikával és szokással készültem, melyek segíthetik a stresszel való megküzdést.

Ahhoz, hogy meg tudjunk küzdeni a stresszel és a szorongással, egyfajta életmódváltásra van szükség. Ezen felül meg kell tanulni azt, hogy nekünk személyesen milyen stratégiák segítenek a stressz csökkentésben.

Először is az örök jolly jokerről a testmozgásról fontos beszélni. A mozgás az egyik leghatékonyabb módja a stressz csökkentésének. Amikor testmozgást végzünk, csökken a szervezetünkben bizonyos stressz hormonoknak, mint a kortizolnak a mennyisége. Ezzel szemben pedig endorfin szabadul fel a szervezetben, mely természetes módon javítja a hangulatot és csillapítja a fájdalmat. A stressz és szorongás befolyásolhatja az alvás minőséget, amit szintén javít a rendszeres testmozgás. Fontos, hogy olyan mozgás fajtát válasszon mindenki, amit tényleg élvez. Úgy lehet tartósan megtartani egy szokást és a rendszeres edzést, ha tényleg lelkes vagy, és szereted azt csinálni. Legyen ez úszás, jóga, sétálás, tánc, igazából bármi.

Bizonyos szokások és rituálék is segíthetnek abban, hogy el tudd engedni a nap stresszét. Például, van aki, egy csésze teát élvez a nap végén, vagy keresztrejtvényt fejt, olvas, megnézi a kedvenc sorozatát, gyertyát gyújt. Ezek mind segíthetnek. Érdemes lehet fontolóra venni bizonyos illóolajak párologtatását is, mely igazán nyugtató hatással tud lenni.

Érdemes odafigyelni a koffein fogyasztásra is. Ez található a kávéban, bizonyos teákban és energia italokban. Hogyha úgy érzed ideges vagy, gondold át, hogy szükség van-e még egy csésze kávéra. Habár a mérsékelt kávé fogyasztásnak a tudomány mai állása szerint nincsen káros hatása, a koffeinre mindenki másképpen lehet érzékeny. Itt tényleg személyes tapasztalatokról és preferenciákról beszélünk.

Tanuld meg felállítani a határaidat és nemet mondani. Érdemes a programjainkat időről időre átgondolni, hogy nem-e túl sokak nekünk. Itt arra gondolok, ha munka után minden nap elmegyünk valahová, attól nagyon kimerülhetünk. Fontos olyan programokat szervezni, melyek feltöltenek lelkileg. A szeretteinkkel eltöltött idő pontosan így segít a stressz csökkentésében, az ölelés hatásairól nem is beszélve.

A relaxálás, meditálás szintén rendkívül hatékony módszere a kikapcsolásnak. Megtanulhatod általa az érzelmeid szabályozását, helyére kerülnek a gondolatok, a stressz szint, pedig csökken. Következő cikkemben a különböző relaxációs technikákról fogok írni.

forrás: https://www.healthline.com/nutrition/16-ways-relieve-stress-anxiety#11.-Take-a-yoga-class

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/pihenes-ules-nyugodt-eletmod-6958489/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment