A konfliktusok kezelése minden életkorban nehéz lehet számunkra. Általánosságban elmondható, hogy nem szeretünk konfliktusokkal szembesülni, ám fontos megtanulnunk, hogyan is kezeljük és tudjuk korrekt módon rendezni a nézeteltérést. Ez gyermekeknél igazából onnantól rajzolódik ki erőteljesen, amikor kikerülnek az otthoni környezetből és szociális kapcsolatokat alakítanak ki társaikkal, óvodában, vagy iskolában. Az, hogy ki hogyan viszonyul a konfliktushoz az igazából egy tanult folyamat. Fontos részét képezi az önértékelés és az énkép kialakítása, ezzel párhuzamosan pedig a megfelelő stresszkezelés, asszertív kommunikáció és a másik nézőpontjának megértése is.

Gyermekeknél először érdemes érzelmi szempontból megközelíteni a konfliktus helyzetet, hogy feltárjuk mennyire intenzív az érzelmi elárasztás és először próbáljuk stabilizáljuk őket.

Erre a következő módszerek lehetnek hasznunkra:

Vizuális érzelem táblák: Különböző érzelmeket ábrázoló képeken kérjük meg a gyermeket, hogy jelölje be, melyik áll hozzá a legközelebb.

Érzelmi termométer: Képen is ábrázolhatunk a gyermeknek egy hőmérőt, vagy egyszerűen megkérhetjük, hogy egy 1-től 50-ig terjedő skálán, milyen intenzivitásra helyeznék az érzelmeiket. Ettől függően érdemes a konfliktus kezelésének folyamatát alakítani.

Amennyiben az érzelmek még továbbra is tetőznek, először nyugtassuk és csillapítsuk le a gyermeket. Ezután, pedig fontos megragadni a probléma gyökerét, hogy miért is mozdította ki az adott helyzet ennyire a gyermeket a nyugalmából.

Érdemes átvenni lépésről lépésre, akár játékos módon, hogy mi volt a probléma, ezt hogyan lehetne megoldani, a lehetséges jövőbeli következményei mik lehetnek. Meg kell tanítani arra a gyermeket, hogy tudjon kicsit az aktuális probléma mögé látni és értelmezni azt is, hogy mindannyian követünk el hibákat. Azt is meg kell értenie, és tanulnia, hogy képzelje bele magát a másik helyzetébe és nézőpontjába.

Ezek mellett érdemes az effektív kommunikációra megtanítani a gyermeket. Arra, hogy én-közlésekben megfogalmazza érzelmeit a másik bántása nélkül, valamint a segítő személlyel, vagy szülővel a konfliktus eljátszása is nagy segítség lehet számára.

forrás:

https://childmind.org/article/teaching-kids-how-to-deal-with-conflict/

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment