A válás, a család összes tagjának nehéz folyamat. A szülőknek és gyermekeknek egyaránt. Mindenki lelki állapotát megviseli az elválás folyamata és a különböző nagy változások bekövetkezése. Esetleges költözések, iskola, munkahely váltások, vagy az egyedüli boldogulás. Az egész életünk, jövőképünk, biztonságunk átalakul. A gyermekelhelyezések kapcsán mind a szülők és gyermekek is nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen ideális esetben, ha mindkét szülővel jó a gyermekek/ek kapcsolata, akkor szinte a lehetetlent kérjük tőlük, hogy mégis válassza valamelyikünket, akivel élni szeretne. Arról nem is beszélve, hogy a válást megelőző esetleges konfliktusokat és veszekedéseket szintén mind megérzik a gyermekek is. Ebben a cikkben konkrétan a gyermekekre kitérve szeretném szemléltetni, hogy hogyan befolyásolhatja őket egy válás.

Amikor a gyermek szülei, vagy nevelőszülei elválnak egymástól és a család szétbomlik, számos következményt vonhat maga után. A gyermek szociálisan visszahúzódóvá válhat, megrendülhet az énképe és önbizalma. Erre szülőként fontos mindkét félnek odafigyelni, hogy támogassa a gyermeket, és próbálják növelni az önbecsülését a dicsérettel és fokozott odafigyeléssel, hiszen ez egy nagyon érzékeny időszak a számára.

Az iskolai teljesítményükön is meglátszódhatnak a változások, romolhatnak a jegyeik. Ennek számos oka lehet a depressziótól az elhanyagoltság érzéséig. Az is közre játszhat, hogy a gyermek figyelmét elvonják a tanulásról az otthoni konfliktusok és nehézségek. Legyünk egyszerre segítőkészek és megértőek is gyermekükkel, hiszen ő sem nyújthatja mindig a legjobb teljesítményét és természetes, hogy egy ilyen helyzet kihatással van erre.

Egy ilyen folyamat beindíthatja a gyermekekben azt, hogy újra átéljék a csecsemőkori szeparációs szorongásukat. Az segítheti őket és jól reagálhatnak rá, ha pontosan felvilágosítjuk azzal kapcsolatban, hogy az elköltözött szülőt mikor és mennyi ideig fogja látni. Akár egy fali naptáron is érdemes ezeket a különleges és nagyon fontos napokat megjelölni. A kisebbek regresszióba eshetnek, tehát egy korábbi fejlődési szakaszukba kerülhetnek vissza.

Az is jellemző, hogy változhat a gyermekek evési és alvási szokásaik, szomorúak, melankolikusak, akár depressziósak is lehetnek. A kapcsolati mintáik is átalakuláson eshetnek át. Erősen érezhetik a dühöt, mely egy fontos és normális érzés egy ilyen élethelyzetben. Az érzelmeikkel kapcsolatban a legfontosabb az, hogy támogassuk őket, abban, hogy elfogadják az érzelmeiket, és merjék is kifejezni azokat.

Azt is nehéz lehet elfogadni, ha választ a gyermek a két szülő közül valakit. Ezt a döntésüket fontos megérteni, hiszen, amikor a szülők viszálykodnak egymással, akkor komoly lojalitás konfliktust és kognitív disszonanciát élnek meg a gyermekek. Adjunk nekik teret és tartsuk szem előtt, hogy ez egy átlagos reakció a részükről, ne hanyagoljuk el őket, ettől függetlenül még szükségük van ránk és az általunk nyújtott biztonságérzetre.

Abban az esetben, ha nehézségeket élnek meg gyermekei a válás folyamatában, bátran keressék gyermekpszichológusainkat!

Forrás: https://www.healthline.com/health/parenting/effects-of-divorce-on-children#anger

Kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/par-kezek-emberek-hivatal-4098224/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment