Hogy érzed ma magad?

Fáradtan, kimerülten, álmosan? Ha viszonylag gyakran hasonló válaszaid vannak erre a kérdésre, akkor lehet, hogy krónikus fáradtságban, vagy kimerültségben szenvedsz. 2022-ben, a jelenlegi helyzetben, amikor számos társadalmi nehézség van jelen a mindennapjainkban, mint a válság, háború, Covid-19 és a mindennapi megélhetésünk fenyegetettsége, ez egyáltalán nem meglepő állapot.

Hogy miért?

Amikor ilyen komoly társadalmi, gazdasági és politikai változásokat és lehetséges veszélyeket élünk meg nap, mint nap, az lefoglalja a kognitív képességeink nagy részét. Ezáltal még fáradtabbnak, enerváltabbnak érezhetjük magunkat.

Hogyan leszünk fáradtak?

Röviden Wiehler és munkatársai (2022) kutatása alapján úgy, hogyha intenzív kognitív munkát végez az agyunk több órán keresztül, akkor ennek az idegi tevékenységnek a mellékterméke felhalmozódik az agy prefrontális kérgében. Ahogy a kognitív fáradtság megjelenik, megváltozik a személyek döntések feletti kontrollunk, automatikusan az alacsony költségű tevékenységek felé tolódik el, ahol kevesebb erőfeszítést kell a cselekvésbe fektetni. Ez a lelki kimerülés. Ilyenkor tulajdonképpen az agy arra figyelmeztet bennünket, hogy fejezzük be a munkát az agyműködés integritásának megőrzése érdekében. Így, hogyha a nap nagy részében, még akaratlanul is többször eszünkbe jut a jelenlegi helyzet. Ami levon a kognitív képességeinkből. Nehezebb koncentrálnunk, elterelődhet a figyelmünk, szorongást érezhetünk.

Fáradtságként a folyamatos mentális és fizikális kimerülést írjuk le. Ezáltal a kognitív, szociális, érzelmi és fiziológiai funkcióink korlátozódnak (Lewis & Wessely, 1992).

A kimerültség tulajdonképpen egy jelzés. Annak a jelzése, hogy álljunk le és töltődjünk újra, pihenjünk. Amennyiben ez huzamos ideig nem történik meg, akkor szoktak a problémák kialakulni, mint a kiégés, vagy az összeomlás.

Így, részét képezi a kimerülésünknek az is, hogy mi történik a világban körülöttünk. Ezen kívül persze még számos tényező játszhat közre. A legalapvetőbb a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. A kevés, vagy éppen túl sok fizikai aktivitás, egészségtelen életmód, stressz, túl sok munka, betegségek, depresszió, érzelmi distressz, gyulladás és bizonyos gyógyszerek. Az is lehetséges, hogy több tényező adódik össze ezek közül.

Források:

https://www.verywellmind.com/understanding-mental-fatigue-in-2022-6504616

Wiehler, A., Branzoli, F., Adanyeguh, I., Mochel, F.& Pessiglione, M. (2022). A neuro-metabolic account of why daylong cognitive work alters the control of economic decisionsCurrent Biology, 32(16), 3564-3575.

https://www.verywellmind.com/fatigue-definition-types-causes-comorbidity-management-5271412

Lewis, G. & Wessely S. (1992) The epidemiology of fatigue: more questions than answers. J Epidemiol Community Health, 46(2), 92-97.

https://www.verywellmind.com/coping-with-crisis-fatigue-5409500

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment