A terápiát számos tényező motiválhatja. Mai írásomban az saját terápiás motivációról  és a terápia előnyeiről lesz szó.

A pszichológushoz járás igazából mindenkinek ajánlott, ugyanis az emberek életében vannak változások, nehézségek, elakadások. Akkor is, ha úgy érzik, ezek nem állnak fenn Önöknél, érdemes belevágni a terápiába. Hiszen a terápia nem csak a nehézségek feldolgozásában és megoldásában segíthet, hanem általa megismerhetjük önmagunkat is. Az önismeret pedig segít nekünk abban, hogy minél teljesebb életet élhessünk. Leginkább önmagunkkal azonos döntéseket hozhassunk és úgy is viselkedjünk.

A terápiának számos előnye van, melyek közül itt olvashatnak néhányat:

  • Lehetőséget teremt a megfelelő megküzdési stratégiák elsajátítására. Mindenki szembesül kihívásokkal és azok kezeléséhez fontos a megfelelő eszközök elsajátítása. A megfelelő megküzdés kialakításában sokat segíthet egy pszichológus. Életünk számos területén érhet bennünket stresszhatás, mellyel, ha nem a megfelelő módon küzdünk meg, annak később következményei lehetnek.
  • Támogatást nyújtanak nekünk. A terapeuta azért van, hogy meghallgasson, támogasson, segítse az utunkat. Az is sokat segíthet, ha van kihez fordulni azzal, hogy mi nyomja a lelkünket és mi zajlik bennünk. Az, hogy van valaki, akihez lehet fordulni a nehézségekkel és egy hozzáértő is, az óriási segítség lehet bármely élethelyzetben.
  • Traumák feldolgozása. A pszichológus segítséget nyújthat a traumák feldolgozásában. Számos nehézség, vagy ismétlődő viselkedés, szituáció az életben a múltbéli traumák következménye is lehet. A pszichológus segít megtalálni ezeknek a problémáknak a gyökerét, és feloldani a traumát, melynek következtében lényegesen javulhat az életminőség. 
  • Célok elérése. A pszichológus segít abban, hogy elérjük a kitűzött céljainkat. Követ az utunkon, jelen van támaszként. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a lehető legjobb életünket élhessük. Amikor kitűztünk egy célt magunk elé és sikerül azt elérnünk az rendkívül építőleg hat az önbizalmunkra és énképünkre is. 
  • Mélyebb emberi kapcsolatok kialakítása. A terápia folyamán fel lehet ismerni a rögzült viselkedésmintákat és kommunikációs akadályokat, képességeket, mely segítenek abban, hogy jó kommunikációt és hasznos szokásokat építsünk be a mindennapjainkba. Mindenki vágyik a harmonikus emberi kapcsolatokra és akkor, ha ezek a kapcsolatok rendben vannak, igazán boldog életet érhetünk el.
  • Rossz szokások elhagyása. Ahogy a terápiás folyamatban vagyunk felismerjük azt, hogy milyen számunkra nem előnyös viselkedéseink és szokásaink vannak. Ezeket a minket nem építő aspektusokat érdemes szépen átdolgozni, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból.

forrás: Six Benefits Of Therapy | BetterHelp

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment