Mesélnél arról kérlek , hogy mik a motivációid és céljaid a pszichológus hivatásban?

A pályaválasztás során konkrét elképzeléseim voltak. Már az elején tudtam, hogy nem szeretnék ott megállni a képződésben, ami mindenkinek elvárás a pszichológia területén, hanem szeretnék mindenképpen szakosodni. Az is kirajzolódott előttem, hogy egészséges, felnőtt személyiségekkel szeretnék foglalkozni, akiknek valamilyen aktuális elakadásuk van, vagy valamilyen problémájuk adódik az adott helyzetben, életszakaszban. Elvégeztem a munka- és szervezet szakpszichológus képzést és egy speciálisan, csak szakpszichológusok által elvégezhető coaching képzést is. A lehető legmagasabb fokra szeretném emelni a tudásomat azzal kapcsolatban, hogy hogyan segíthetnék munkára képes és hajlandó, motivált személyeknek. Ezért jelentkeztem a doktori képzésbe is a BME-re, ahol egy egészen speciális témán dolgozok. Azon, hogy hogyan jelenik meg a vezetői szerep a biztonságtudatosság terén a magas kockázatú szervezeteknél, ahol több sérülés és akár haláleset is van a munkavállalók körében, továbbá azt is vizsgálom, hogy ezeket a kockázatokat hogyan lehetne csökkenteni.

Milyen munkakörökben dolgozol jelenleg?

Együtt dolgozom Dr. Törő Krisztinával is igazságügyi szakértésben, valamint tartok rendvédelmi szerveknek stressz- és egészségfejlesztő tréningeket. Mindemellett, a büntetés végrehajtásnál az elsőfokú alkalmassági vizsgálatokért vagyok felelős pszichológus, és vállalok a rendelőben magán klienseket is. A rendelőben kb. egy éve dolgozom, jelen helyzetben a magán kliensekkel online tartom az üléseket.

Mivel fordulnak hozzád leggyakrabban a kliensek a rendelőben ?

Foglalkozom karrierelakadással, segítem az édesanyák visszatérését a munkaerő piacra, valamint fiatalok célvesztettségében és tovább haladási nehézségeiben is segítséget nyújtok a karrierútjuk folyamán. Emellett olyan vezetőkkel, munkavállalókkal dolgozom, akik valamilyen munkahellyel kapcsolatos problémával küzdenek.

Mik a tippjeid a munka- magánélet egyensúly fenntartásáért? Hogyan tudjuk megtartani a középutat a kettő között, így, hogy otthonról dolgozunk?

Minden embernek van energiája, de ez az energiánk véges. Nem tudunk belőle bármennyit felhasználni. Abban az esetben, ha az egyik irányban túltoljuk és ezért a másik oldalon csökken az energiánk mennyisége, a mérleg felborul, kimerülhetünk. Azt az energiát, vissza kell tolni a másik oldalról. Fontos, hogy mennyi energia egységet használunk a magánéletre, és mennyit a munkahelyünkre.

Álláskeresésnél, elhelyezkedésnél az első hónapokban többet kell bizonyítani, magánélet szempontjából pedig, például az esküvő, gyermekvállalás, költözés esetén kerülhet többlet energia befektetésre. Kialakulhat a balance felborulása által, a munkamániás, vagy munkakerülő állapot is. Ez az egyensúly bizonytalan lábakon áll, magától is könnyedén felborulhat. Amikor otthonról dolgozunk, könnyedén elveszíthetjük a napi rutinunkat, nem az van, hogy amikor haza érünk, már csak az én-időnek van helye a családdal. Eddig napjaink 80%-át töltöttük a munkahelyünkön, ám most már az időnk 100%-át töltjük az otthonunkban, ahol a munkának is teret kell adnunk. Nehézségekbe ütközhet maga a kikapcsolódás, és a hatékony munkavégzés is, hiszen jelenleg egy térben zajlik minden.

Próbáljuk meg, mégis elkülöníteni valahogy azt az időt, amit a munkánkkal töltünk. Egy kis lakás esetén is legalább egy munka-sarkot igyekezzünk kialakítani, ahová nem ülünk le abban az időben, amit kikapcsolódással töltünk. Továbbá, amikor dolgozunk, akkor abban az időszakban csakis a munkánkkal foglalkozzunk. Ne álljunk neki főzni, vagy takarítani. Próbáljuk úgy beosztani az időnket, mintha ugyanúgy bemennénk a munkahelyünkre. Ebben segíthet hölgyek esetén az is, hogy rendesen felöltöznek, kisminkelik magukat. Ez érvényes természetesen a férfiakra is, próbáljanak úgy felöltözni, mintha bemennének a munkahelyükre. Természetesen ezt nem muszáj minden nap megcsinálni, de akár időről-időre is jól eshet az embernek. Hogyha van lehetőségünk rá, és nem dolgoznak sokan a munkahelyünkön, akkor mégiscsak menjünk be oda és igyekezzünk ott dolgozni.  

Az említett energia, amelyről már beszéltem, pszichológiai vonatkozású energia. Ennek a visszatöltése nagyon fontos. Tehát, amikor végzünk a munkánkkal, azt tényleg tegyük le, és onnantól foglalkozzunk a kikapcsolódással. Igyekezzünk, ha lehetőségünk van rá, a társas kapcsolataink által feltöltődni, ha többen élünk együtt. Abban az esetben, ha egyedül élünk, akkor pedig saját magunkat kell feltölteni. Lehet az edzés, olvasás, sütés, főzés, növénytermesztés, edzés, tanulás, stb… Tanuljunk meg valami teljesen újat, ami mindig is érdekelt bennünket és felvillanyoz minket. Kezdjünk el esetleg horgolni, valamilyen online iskolát végezni, varrni, szakmát tanulni. Jelenleg, a bizonytalan helyzetben nagyon fontos, hogy megteremtsük önmagunknak a biztonságot, melyre szükségünk van.

Jelenleg a járványhelyzet miatt, elveszíthették többen az állásukat, vagy a kezdő munkavállalóknak most talán még nehezebb a helyzetük az álláskeresés során. Mit ajánlasz, mire figyeljenek oda egy állásinterjú alkalmával?

Az állásinterjún a legfontosabb az, hogy magunkat adjuk egy normalizált formában. Alkalmazkodjunk a szituációhoz, de nem szabad olyan képet mutatni magunkról, amilyenek nem vagyunk, ugyanis az hosszútávon boldogtalansághoz, elégedetlenséghez vezethet. Fontos szem előtt tartani azt, hogy most éppen azért keresek állást, hogy el tudjam tartani magam, vagy az álomállásomat keresem, amiben igazán ki tudok teljesedni. Előfordulhat, hogy ez a kettő nem tud egyelőre találkozni. Akkor keressünk egy olyan állást, ami megadja számunkra a biztonságot, majd keressük tovább azt a munkát, amire mindig is vágytunk. Ez a folyamat kicsit tovább is eltarthat.

Ami még fontos egy állásinterjú alkalmával az, hogy őszinték legyünk. Mutassuk meg a kommunikációs készségeinket, az empátiánkat, segítőkészségünket és konfliktuskezelési képességünket. Jelenleg az életünk pont erről szól. Válaszoljunk a kérdésekre, és igyekezzünk olyan kérdéseket feltenni, ami a munkáltatónak is érdekes lehet. Például, milyen az ottani légkör, milyen a csapatösszetartó erő, milyen értékekkel, vízióval rendelkezik a szervezet, mutassunk érdeklődést a munkahely szempontjából. Természetesen, egy ilyen interjú alkalmával sajnos, sokan érezhetik azt, hogy alárendelt helyzetben vannak, hiszen mi szeretnék eladni magunkat a munkáltatónak. Fontos szem előtt tartani, hogy ne legyünk beképzeltek, és ne kérdezgessük a munkáltatót, hogy mit tud nyújtani nekünk, amiért mi itt szeretnénk dolgozni. Persze fontos a magabiztosság, de ne essünk át a ló túloldalára. Jelenleg a munkaerőpiac nagyon telített, hacsaknem olyan szakmánk van, mely hiányszakma. Fontos, hogy próbáljunk meg kitűnni valamiben, mutassuk meg azt a pluszt, amit tudunk nyújtani, mint munkavállaló.

Hogyha úgy érzik elakadtak karrierútjukon, vagy segítségre lenne szükségük a kiteljesedéshez, keressék Fannit a rendelőnkben!

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment