Az “önismeret hatásai” című blogbejegyzésünkhöz kapcsolódóan most egy összegző bejegyzéssel készültünk a különböző technikákról, melyek által elmélyülhettek benne. Az egyéni, otthoni önismeret remekül ki tudja egészíteni a folyamatot, melyen pszichológussal dolgoznak együtt. Sokszor a munka nagy része a mindennapi életükben zajlik, nem pedig az üléseken. A terápián főleg elindulunk egy irányba, melybe haladni szeretnének, megtartjuk Önöket a folyamatban, és szépen hámozzuk le a rétegeket, hogy eljussanak a legmélyebb önismeretig. Most olyan technikákat fogunk felsorakoztatni, melyek segíthetnek Önöknek ebben!

  1. Az érzelmeik megfigyelése

Az, hogy mikor, hogyan, és milyen mértékben reagálunk egy helyzetben, az egyénileg mindenkinél változik. Fontos azonosítani, hogy, mely szituációk zaklatják fel Önöket, mikor érzik magukat biztonságban, vagy esetleg stresszesen. Ezek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fel tudják mérni, hogy a különböző ingerek hogyan hatnak Önökre.

  1. Tudatosítása az értékeiknek és esetleges hátrányos tulajdonságaiknak

Aki igazán felvilágosult, tisztában van a jó tulajdonságaival, de objektíven tud a nem olyan kellemes tulajdonságairól is nyilatkozni, hiszen elfogadta azokat. Senki sem tökéletes, és nem is érdemes a tökéletességre törekedni. Vegyék számba a jó tulajdonságaikat, és az esetleges kellemetlenebb viselkedéseiket is, írjanak egy listát róluk. Ezek után, ha úgy érzik szeretnének fejlődni valamely tulajdonságaikban, válasszák ki azokat, és induljanak el a folyamatban.

  1. Írjanak gondolat, érzelem, és álom naplót

Sok tudatalatti tartalomról árulkodhatnak mindezek. Az álmaink sokszor segítenek nekünk feldolgozni a mindennapi nehézségeinket, traumáinkat. Ezekkel az álomképekkel, kiváltott érzelmekkel érdemes a terápia folyamán is foglalkozni, megvizsgálni, ha valamilyen túlzott, vagy elhúzódó reakciót váltanak ki Önökből.

  1. Alkossanak!

Az alkotásnak bizonyítottan jó hatása van a stressz csökkentése szempontjából. Rajzoljanak, fessenek, színezzenek, kézműveskedjenek. Ezek mind segítenek kiélni kreativitásukat. Ezáltal tudnak reflektálni a belső világukra és jobban tudnak kapcsolódni önmagukkal.

  1. Meditáljanak, relaxáljanak!

A meditáció során meg tudják tanulni elfogadni gondolataikat és érzéseiket. Megfigyelni a belső világukat, és ezáltal megtartani a nyugalmukat, lelki békéjüket. A meditáció egy hosszas és gyakorlatot igénylő lelki technika, melyet érdemes szakembertől elsajátítani, legyen az meditációs oktató, pszichológus, vagy pszichiáter kolléga. Természetesen maga a tudatos jelenlét, mint módszer, és a különböző relaxációs technikák szintén ide sorolhatóak.

  1. Figyeljenek testi érzeteikre!

A testünk szoros összhangban áll a lelkünkkel és énünkkel. A test és lélek kapcsolata, úgy gondolom mára már nem vitatott. Ha úgy érzik valamilyen helyzet miatt összerándul a testük, feszültséggel reagál rá, próbáljanak belelélegezni és ellazulni. Jegyezzék meg ezeket a helyzeteket, és gondolkodjanak el rajta, mi is bántotta Önöket igazából.

Ha kedvet kaptak az önismeret gyakorlásához keressenek minket bátran rendelőnkben!

források:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/changepower/201603/looking-your-true-self-10-strategies-self-knowledge

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5004743/

https://positivepsychology.com/benefits-of-self-awareness/

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-no-gyaloglo-szin-2492097/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment