Nóra először gyermekekkel kezdett el foglalkozni egy Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani intézményben, ahol dolgozott többek között autizmussal élő, ADHD-s, vagy Down-szindrómás gyermekekkel is. Úgy érezte ezen a speciális terepen különösen nagy szükség van átfogó módszertani-terápiás ismeretekre. Mentora Fazekas Ágnes klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta segítette ekkoriban munkáját. Később a gyermekek mellett fiatalokkal, felnőttekkel is elkezdett foglalkozni. Az utóbbi időben érdeklődési köre tovább bővült a várandósság, valamint a szülő-gyermek kapcsolat egészen korai időszakának támogatásával. Nórát már egyetemi évei alatt vonzotta a szimbólumok világa, és a művészetterápia.

A művészetterápia

A terápiás térben nagyon kifejező a művészetterápiás elemek alkalmazása. Érdekesnek találja, ahogy a pszichés működések megjelennek egy-egy alkotáson keresztül. A problémákkal küzdő gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt nagyon jól lehet az alkotás folyamán kapcsolódni, a sokszor a verbálisan nehezen kifejezhető tartalmakat megjeleníteni. Értelmükben érintett, nem beszélő gyermekek gyakran úgy tudtak megnyílni, hogy Nóra nagy papírt kifektetve a földre, klasszikus zenét hallgatva az ujjaikkal közösen festettek.

Önismereti munkája

Hangsúlyozza, hogy mennyire fontos a saját élmény és önismeret a pszichológusi hivatásában. Nagyon szenvedélyesen beszélt ezekről a tapasztalatokról. Nyaranta visszajár egy- egy módszertani csoportba, ahol ő is tanul, fejlődik. Jungi irányultságú egyéni és relaxációs- imaginációs, valamint szimbólumok értelmezését gyakorló csoportos tapasztalatai egyaránt segítik másokkal történő munkája során. Amikor a tanácsadási keretben végzett üléseken foglalkozik valakivel, akkor az őt is megérinti, és dolgozik a saját személyiségével is. A kezdetektől máig rendszeresen vesz részt klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta által vezetett szakmai szupervízióban.

Relaxációs módszerek

Munkája során foglalkozik várandós anyukákkal is. A SOTE szülő-csecsemő, kisgyermek konzulens képzés végzős hallgatója. Emellett számos képzésen vett részt a Magyar Komplex Pszichoterápiás, valamint a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél. A relaxációs és a művészetterápiás elemeket szívesen ötvözi munkája során. Ezzel a kombinációval nagyon jók a tapasztalatai. Minden olyan problémánál tudja ezt alkalmazni, amikor verbális szinten nehezen tudnak a klienssel egymáshoz közelíteni. Ezek a módszerek egyaránt segítik a mélyebb összefüggések felismerését, és a változások gyengéd alakulását.

Keressék Nórát bátran a várandósság idején, gyermekeikkel kapcsolatos kérdések esetén, vagy akár saját önismereti és fejlődési útjuk során. Merüljenek el a relaxáció és az alkotás különleges ötvözetében!

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment