Saját motivációi a pszichológusi hivatásában

Pszichológusként a legnagyobb szakmai öröm és megelégedés látni a klienseim fejlődését és kibontakozását, a változást amely bekövetkezik a problémák felismerésével és feloldásával. Nyomon követni, ahogy a kliens  a tanácsadói folyamat során új ismereteket szerez önmagával és környezetével kapcsolatban. Az a változás, ahogy a tanácsadások előrehaladtával egyre jobban érzi magát a kliens egy pszichológusnak mindig szívet melengető élmény. Ennek a folyamatnak a megélése nemcsak a részükről, hanem részemről is sikerélmény.

Motiváció a kliensek részéről

A motiváció elengedhetetlen egy tanácsadói folyamathoz. Már az jelezheti a megfelelő indíttatást a  személy részéről, ha felkeres egy szakembert. Ez az inspiráció lehet hullámzó a közös munka során, hiszen a tanácsadói folyamatnak mindig egyéni a dinamikája. Van, hogy történik egy nagyon pozitív felismerés és ez motiválóan hat, majd újra bekövetkezhet egy olyan konfliktushelyzet az életükben, mely miatt újra mélyebb mederbe kerülhetnek érzelmileg. A tanácsadói folyamatban így a motiváció fluktuáló lehet, ilyenkor tapasztalatom szerint az motiválhatja újra a személyt, hogy érzi a probléma továbbra is jelen van az életében, szükséges még ezen dolgoznunk, kis csatákat már nyertünk ugyan, de a teljes győzelem a cél.

Az ülések alkalmával együtt próbáljuk a mozaikdarabkákat összeilleszteni az élettörténetből, melyek akár teljesen más nehézségeket és célokat hozhatnak elő, mint amivel első körben felkeresik a pszichológust. Sokan gondolhatják, hogy a csoda az ülések alkalmával történik, de a legnagyobb munka az, ami otthon a hétköznapok folyamán zajlik a személyben ennek hatására. Szeretek élni a hasonlattal, miszerint a tanácsadás egyfajta mankó a kliens számára, de járni neki kell megtanulnia, ami az üléseken történik, azt mind a hétköznapok folyamán szükséges továbbépíteni. A különböző technikákat nem egy-két alkalom magunkévá tenni és ezáltal beilleszteni az életünkbe, ehhez elengedhetetlen a folyamatos gyakorlás és kitartás.

Munkám során azt tapasztalom ritkábban fordul elő, hogy valaki csakis egy másik személy nyomására keresne fel szakembert, s ő maga nem észlelné a nehézség meglétét. A kellő motiváció azonban hosszas folyamat eredménye: megszületik a gondolat, hogy az ember szeretne dolgozni önmagán, és ez érik az idő folyamán. Érzi, hogy van egy vagy több probléma, amivel nehezebben küzd meg a mindennapi élete során, s amikor a hozzá közel álló személy(ek) is megerősíti(k) abban, hogy segítséget lenne érdemes kérnie,  az egy fontos plusz löketet ad ahhoz, hogy meglépjék a felkeresést.

Orsolya a Kertváros Pszichológia Rendelő csapatának tagja, ahol felnőtt egyéni tanácsadói munka keretében várja a hozzá fordulókat. Kereshetik őt gyermeknevelési kérdésekben, családi és párkapcsolati problémák okán, önértékelési és önismereti kérdésekben, szorongást, életvezetési problémákat és élethelyzeti változásokat tapasztalva, munkahelyi átrendeződések, karrierváltás és stresszkezelési nehézségek kapcsán bizalomteljes légkörben várja a hozzá fordulókat.

Ha úgy érzi stagnál az életében, vannak olyan konfliktusai, melyeket nem szeretne továbbvinni, szeretne fejlődni a kapcsolataiban és szorosabb kötelékeket kialakítani másokkal, vagy önmagával, keresse bátran Orsolyát!

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment