A motiváció az életünk számos területét befolyásoló tényező. Szükséges ahhoz, hogy felkeljünk reggel az ágyból, gondoskodjunk magunkról és a családunkról, kialakítsunk új szokásokat, tanuljunk, ellássuk a munkahelyi feladatainkat, gyakoroljuk a hobbinkat és kiteljesedjünk összességében az életben. A motivációnk nagyban függ attól, hogy állítunk-e célokat magunknak. Ahhoz, hogy motiváltak legyünk az életünk folyamán fontos megfogalmazni egy fő életcélt, vagy életcélokat. Például, pszichológusként az az életcélom, hogy az emberek lelki folyamatait segítsem.

Keressék meg mi az, ami igazán boldoggá teszi Önöket! Mi az, amiért képesek dolgozni egy életen át? Mi mozgatja meg Önöket?

Természetesen a motivációval kapcsolatban meg kell említeni azt is, hogy a motiválatlanság, mint állapot mindenki életében megjelenik időről időre. Ezt el kell fogadni magunkban. Nem hajthatunk egész életünkben minden álló nap. Szükséges megállni és pihenni, feltöltődni, hiszen így tudjuk újra a legjobb formánkat nyújtani. Az, hogy megállunk egy pillanatra, órára, vagy napra fontos, hogy ne okozzon lelkiismeret-furdalást, mert, ha azt érezzük, akkor nem tudunk a pozitív erőkkel újra töltődni a következő kihívásokra.

Állítsunk fel rövid- és hosszútávú célokat is

Amikor a célokról gondolkodunk, hajlamosak vagyunk arra, hogy csak a távoli és nagy célok lebegjenek az orrunk előtt. Fontosak a nagy célok is, de ha csak azokra koncentrálunk, akkor kevesebb sikerélményt élhetünk át. Alakítsunk ki olyan célokat, melyek a mindennapok folyamán boldoggá tesznek bennünket. Apróságokat, mint bármilyen házimunka elvégzése, edzés, varrás, rajzolás, olvasás. Amikor ezeket a célokat teljesítjük, akkor növeljük általa a belső motivációnkat, örülni fogunk neki, hogy teljesítettük azokat, és az elégedettség érzése jár majd át bennünket.

Fókuszáljunk magára a folyamatra és az útra

Amikor dolgozunk, valamiért hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy megéljük a folyamatot, mint élményt. Van, hogy inkább sürgetve érezzük magunkat és teljesíteni akarunk. Érezzük át a pillanatokat, legyünk hálásak azért amink van, és vegyük figyelembe az apróságokat. Legyünk jelen a pillanatban. Éljük meg az érzéseinket és a hatásokat, melyek érnek bennünket. Kapcsolódva az eddig leírtakhoz, merjünk megállni és élni. Manapság nagyon sietünk. Sietünk a munkába, az iskolába, sietve esszük meg az ebédünket és sietve meséljük az életünket a barátainknak.  Ezek mind olyan helyzetek, melyeket érdemes megélni és a jelenben lenni, amikor történnek.

Alakítsunk ki számunkra megfelelő időbeosztást

Főleg a jelen helyzetben a Covid19 vírus okozta veszélyhelyzet miatt fenyegethet minket az otthonról való munka során, hogy az kifolyjon a kezeink közül. Alakítsunk ki egy jól belátható és betartható időbeosztást. Ne legyünk túl szigorúak magunkkal! Inkább kevesebb dolgot írjunk fel a teendőink közé, melyeket biztosan tudunk az adott napon teljesíteni, mint túl sokat. A számtalan teendő frusztrálttá tehet minket és a nap végén, ha nem sikerült megcsinálni azokat, csüggedtek leszünk. Legyen kevesebb, de az biztos és minőségi. Amikor végezzük a munkánkat állíthatunk számunkra megfelelő időzítőket is, ameddig csak arra koncentrálunk. Amikor az adott időperiódus lejár, tarthatunk egy szünetet. Némítsuk le a telefonunkat és jelentkezzünk ki a számítógépen a közösségi oldalakról. Így nem lesz ami elvonja a figyelmünket munka, vagy tanulás közben.

Nem utolsó sorban szeretnénk említeni, hogy figyeljünk oda magunkra! A saját lelki egészségünk ugyanúgy az általános egészségünk része! Figyeljünk oda lelkünk és testünk jelzéseire, ha szüksége van a pihenésre!

forrás: https://www.verywellmind.com/surprising-ways-to-get-motivated-2795388

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/egeszseges-tenger-hajnal-napnyugta-320007

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment