Egyre fiatalabban csöppennek az online világba

A mai világban egyre hamarabb lép be a gyermekek és fiatalok életébe az online tér. Jelenlegi pandémiás helyzet miatt már az iskolai teendőik lényeges részét is a számítógépen és az interneten végzik. Ott tartják a kapcsolatot barátaikkal is és egyre több alkalmazás áll ebben a rendelkezésükre. Személyes tapasztalat is, hogy meglepő módon már akár általános iskolás, vagy óvodás gyermekek is gond nélkül maguktól rájönnek, hogyan kell használni az internetet és a mobil alkalmazásokat. Így elengedhetetlen a minél korábbi és alaposabb felvilágosítása a gyermekeknek a témában.

Előnyök és árnyoldalak

Az internet használat számos előnnyel is rendelkezik. Szülőként könnyebben követhetjük gyermekünk tevékenységeit, gyermekeink pedig bármikor bármilyen tudáshoz hozzáférnek. Kérdéses, hogy ez valóban előny lenne? Teljes mértékben az arany középút betartása a legjobb megoldás, viszont vékony jégen táncolunk. Számos információs tartalom ugyanúgy nehézséget jelenthet, hiszen számos kárt okozhat. A gyermekek rátalálhatnak az erőszakostól a pornográf tartalmakig tulajdonképpen bármire. A kamaszok nyomon követése sem könnyű, ugyanis (szerencsére!) alkalmuk van számos biztonsági beállításra is a közösségi oldalakon. Ezeket a szülővel szemben is beállíthatja. Így nem látjuk, példaképpen, hogy milyen képeket oszt meg a kiskorú fiatal.

Mi a helyes út?

Ebben a kérdésben rendkívül nehéz állást foglalni, ugyanis amilyen rohamosan lépett be az életünkbe az online világ, olyan gyorsan fejlődik is az.

Fontos, hogy a családi dinamika egyéni része, ki mennyit és milyen formában engedi gyermekét az internetes tartalmakhoz. A mértéktartás és felügyelet lényeges része ennek a folyamatnak a felvilágosítás mellett. A kamaszgyermek autonómiáját és magánéletét is szem előtt kell tartani ebben a kérdésben. A szélsőséges tiltások sem célra vezetők, mert azok is pont az ellenkezőjét eredményezhetik.

A kérdés megvitatásához a bizalom kiépítése a legfontosabb a szülő – gyermek kapcsolatban.

Lépések gyermekeink biztonsága érdekében, avagy miket mondjunk el mindenképpen a felvilágosítás során:

  • Az internet nem felejt. Amit feltöltenek oda az örökre fent maradhat. Hiába törölnek le bizonyos dolgokat, azt bárki lementhette, aki hozzáfér az oldalukhoz. Így alaposan gondolják át mit is osztanak meg ott.
  • Vegyék figyelembe azokat a képeket is, melyeket mások töltenek fel róluk. Ügyeljenek ezekre, ha számukra zavaró egy tartalom azt jelentsék az oldalon és törölve lesz. Ne feledjék, lehet, hogy távolinak tűnő jövő még, de a munkáltatók is megnézik a pályázók social media oldalát.
  • A személyes és titkos adataik maradjanak is privátak. Ide tartoznak: telefonszám, lakcím, kártyaszámok, azonosítók és jelszavak.
  • Ne jelöljenek be olyan embereket, akiket nem ismernek!
  • Az interneten bárki mutathatja másnak magát, mint aki valójában.
  • Ne nyisson meg gyanús hirdetéseket, leveleket, linkeket!
  • Az online barátaik miatt ne hanyagolják el azokat a barátaidat, akikkel személyes kapcsolatuk van.
  • Minden képernyő és profil mögött egy ember van. Úgy beszéljenek és kommunikáljanak másokkal, vagy róluk, ahogy szeretnék, hogy velük is beszéljenek!

forrás: https://www.internetmatters.org/advice/14plus/

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/no-asztal-internet-iskola-4145347/?utm_content=attributionCopyText&utm_medium=referral&utm_source=pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment