Egy új év kezdetén a legtöbben számot vetünk az elmúlt év eseményeivel és felvázoljuk az új év lehetőségeit magunknak. Először átgondolhatjuk azt, hogy milyen volt az elmúlt évünk. Összegezhetjük a nagyobb eseményeket, döntéseket, elért célokat, minket érő fájdalmakat és örömöket. Ezt tehetjük ma már népszerű megvásárolható önfejlesztő naplók segítségével, ahol általában kitölteni szükséges csak a kérdéseket, vagy választhatunk magunknak egy füzetet, melyben feljegyezhetjük ezeket. Készíthetünk hozzá kollázst, festhetünk, rajzolhatunk, bármilyen kreatív folyamatot választhatunk ehhez. 

Amennyiben vannak olyan dolgok, amiket megbántunk, a következő kérdéseket érdemes végig gondolni, vagy leírni, melyek segíthetik a tisztán látást és elengedést: 

Passzívan, vagy aktívan vettem részt a történésben?

Tudtam volna rajta változtatni?

Hogyan tudok változtatni, hogy kevésbé nyomasszon?

Mit tanultam belőle?

Mit tudok tenni a feloldás érdekében?

Mire van szükségem ahhoz, hogy elengedjem?

Ezt követően foglaljuk össze és gondoljuk át mire vágyunk az új évben. Érdemes végig gondolni az életünk összes területét, az egészségünket, kapcsolatainkat, karrierünket, tanulmányainkat és az egyéni fejlődési utunkat. Ajánlatos fontossági sorrendet felállítani és kijelölni, hogy mi az amivel a leginkább szeretnénk foglalkozni. Ne próbáljunk meg egyszerre túl sokfelé szakadni. Legyenek a területeken elsősorban apró és világos célok, majd ezeket követően lehet esetleges nagyobb célokat megfogalmazni. Ezek az említett nagyobb célok lehetőleg inkább motiválóan hassanak ránk, ne pedig szorongást generáljanak bennünk. Legyünk ilyen szempontból racionálisak a célalkotás folyamatában. Nagyon markáns változást nem érdemes annyira megfogalmazni, tényleg inkább változási irányt, vagy egyfajta útmutatást ajánlott követni az apróbb célok mentén. Ugyanis az agyunk hozzá van már szokva a berögzült szokásainkhoz, így bizonyos cselekvéseink automatikusak már, ha egy ilyen szokáson szeretnénk változtatni nagyfokú tudatosság szükséges hozzá, és érdemes kis lépésenként haladni.

A következő bejegyzésben konkrétan a célmeghatározásról olvashatnak majd!

Források: https://www.psychologytoday.com/us/blog/tech-support/201403/5-steps-fresh-start

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/decisions-and-the-brain/202212/the-psychology-behind-new-years-resolutions-that-work

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment