Előző írásomban arról esett szó, hogy miért és hogyan leszünk fáradtak a minket körülvevő bizonytalan tényezők miatt. Ebben a bejegyzésben pedig a krízis fáradtságot és az azzal való megküzdést fogjuk körüljárni.

Milyen a krízis fáradtság?

A krízis fáradtság során egyfajta kiégés történik, amikor hosszú ideig élünk meg krízist. A folyamatos és tartós stressz egyszer csak teljesen kimeríti a szervezetet és akkor következik be a kimerültség érzése. Ennek a következő jelei lehetnek:

    • A fizikai tünetek: kimerültség, betegség, alvási nehézségek, álmosság, étvágyváltozás. Előfordulhat heves szívverés, izzadás, remegés, izommerevség, vagy bármilyen fájdalom a testben. Úgy is érezhetjük, hogy mázsás súly van rajtunk.
    • A mentális kimerültség és passzivitás élménye, amikor úgy érezzük egyszerűen lezsibbadtunk. Sodródunk az életünkkel, de az érzelmeink némák, üresek.
    • Ehhez kapcsolódik az apátia érzése, mint a motivációvesztés, reménytelenség, vagy cinizmus. Ilyenkor nehéz lehet magunkkal, vagy másokkal szemben empatikusnak lennünk.

Ez a fajta kimerültség az előző cikkben is említett tartós stresszorok miatt alakulhat ki. Úgy érezzük nincsen ráhatásunk az eseményekre, kontrollvesztettek vagyunk. Valójában ki vagyunk téve a világ történéseinek. Egyszerre több stresszes esemény is érhet bennünket. Akár a társas támogatás is hiányzik az életünkből, lehet szükséges izolálnunk magunkat másoktól. Egyszerűen túltelítődünk. Annyi ideje uralják a testünket a stresszhormonok (kortizol, adrenalin, noradrenalin, dopamin) és gondolati spirálok, hogy teljesen túltelítődünk, lefagyunk, kimerülünk.

Hogyan küzdjünk meg a krízis általi kimerüléssel?

Valójában nehéz vele megküzdeni az említett kontroll nélküliség miatt. Viszont sajátíthatunk el olyan technikákat és megküzdéseket, melyek mégis segíthetnek.

Próbáljunk meg elegendő időt fordítani a pihenésre és bizonyos időszakonként, vagy pár napra, esetleg a hétvégére szünetet tartani a szociális média fogyasztásunkból. Fontos, hogy tisztában legyünk a világ történéseivel, de ha szükséges, tartsunk kis szünetet benne és ne egész nap a híreket böngésszük. Ezáltal csökkenthetjük is a kitettségünket, habár alapjáraton bennünk maradhat a frusztráció a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. Érdemes lehet a gondolatainkat kissé átkeretezni, amennyiben túlzottan katasztrofizálunk. Igyekezzünk a jót is keresni az életünkben.

Amit tehetünk, próbáljuk magunkat erősíteni és viszonylag stabillá válni, bizonyos rituálékkal, napi rutinnal, munkavégzéssel, relaxációval, meditációval, testmozgással.

Keressünk terapeutát, amennyiben túlzottan megterhelő a helyzet.

források:

https://www.verywellmind.com/understanding-mental-fatigue-in-2022-6504616

Wiehler, A., Branzoli, F., Adanyeguh, I., Mochel, F.& Pessiglione, M. (2022). A neuro-metabolic account of why daylong cognitive work alters the control of economic decisionsCurrent Biology, 32(16), 3564-3575.

https://www.verywellmind.com/fatigue-definition-types-causes-comorbidity-management-5271412

Lewis, G. & Wessely S. (1992) The epidemiology of fatigue: more questions than answers. J Epidemiol Community Health, 46(2), 92-97.

https://www.verywellmind.com/coping-with-crisis-fatigue-5409500

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment