Amikor a természetet járjuk, akkor eredendő emberi gyökereinkhez térünk vissza. A természetben születtünk és a természet körforgásának fontos részét képezzük. Gondoljunk csak bele, mennyi időt töltünk mesterséges fényben, vagy a monitorok előtt, legyen az számítógép, mobiltelefon, vagy televízió. Ezek mind megzavarják a természetes bioritmusunkat.

White és munkatársai (2019) kutatásában azt az eredményt kapták, hogy azok a személyek, akik heti két órát töltöttek a természetben, azok nagyobb valószínűséggel számoltak be jó egészségről és pszichológiai jóllétről. Jelentős különbségeket fedeztek fel, melyek minden egyéb tényezőt felülírtak a származáson át a krónikus betegségekig. Ez a tényező a természetben eltöltött idő volt.

Pieters és munkatársai (2018) szerint a természetben eltöltött idő csökkenti az izoláció érzését, nyugalom érzetet biztosít és megemeli a hangulati szintet a pszichiátriai betegeknél.

Egyre több egészségügyi ellátó intézmény helyezi előtérbe a „vissza a természetbe” paradigmát. Például, a Park RX America szervezetnek az a célkitűzése, hogy csökkentse a krónikus megbetegedések okozta nehézségeket, növelje a boldogságot és az egészséget. Egy színes csoportja az egészségügyi dolgozóknak, akik velük dolgoznak „felírja receptre a természetjárást”.

Előnyei a természetben tartózkodásnak:

  1. Megnyugtat bennünket. Segít nekünk megküzdeni a fájdalommal, szorongással, félelemmel. Van bennünk egy ősi ösztön, mely arra késztet bennünket, hogyha természetet járunk, hogy fedezzünk fel. Ezáltal eltereli a figyelmünket az imént említett nehézségekről. Fokozza a mentális és testi jóllétünket is.
  2. Helyreállít és egyensúlyba hoz. Segíti kiegyensúlyozni hangulatunkat, csökkenti a depressziót, szorongást. Plusz egy érdekesség, hogy Taylor (2008) kutatása alapján az ADHD-s gyermekek a természetben eltöltött idő után több ideig tudnak koncentrálni.
  3. Segíti a kapcsolódást. Coley, Kuo, és Sullivan (1997) kutatása szerint a természetben töltött idő segít nekünk abban, hogy kapcsolódjunk egymással és a világgal. Az életünk során vissza-vissza térhet az elveszettség, magányosság érzése. A természet-idő segíthet nekünk abban, hogy azt érezzük tartozunk valahová és igazából sosem vagyunk teljesen egyedül.

források:

https://www.takingcharge.csh.umn.edu/how-does-nature-impact-our-wellbeing

https://e360.yale.edu/features/ecopsychology-how-immersion-in-nature-benefits-your-health

Coley, R., Kuo, F. E., & Sullivan, W. C. (1997). Where does community grow? The social context created by nature in urban public housing. Environment and Behavior, 29(4), 468.

White, M. P., Alcock, I., Grellier, J., Wheeler, B. W., Hartig, T., Warber, S. L., Bonie, A., Depledge, M., H., & Fleming, L. E. (2019). Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Scientific reports, 9(1), 1-11.

Pieters, H. C., Ayala, L., Schneider, A., Wicks, N., Levine-Dickman, A., & Clinton, S. (2019). Gardening on a psychiatric inpatient unit: Cultivating recovery. Archives of psychiatric nursing, 33(1), 57-64.

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-ferfi-vakacio-par-6324241/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment