A kapcsolati szorongás során az egyén intenzív aggodalmat és félelmet él meg főleg a romantikus, de akár baráti kapcsolataiban is. Elindul egy folyamat, mely során folyamatosan elbizonytalanító kérdések fogalmazódnak meg benne, nehezen talál kapaszkodót és fél. Gondolhat arra, hogy: Mi lesz, ha elhagynak? Biztosan engem szeretnek? Mégis mit szeretnének bennem? Vajon mennyi ideig leszünk együtt? Hogyan kell viselkednem, hogy elfogadjon? Mit kéne megtennem, hogy minél tovább együtt maradjunk? 

A kapcsolati szorongás adódhat abból, hogy szorongó a kötődésünk, ami az elsődleges gondozónktól ered, hogy gyermekkorban hogyan tudtunk hozzá kötődni. Ebben az esetben lehet azt élted meg, hogy gyermekkorban egyszer szerettek, máskor pedig az ellenkezőjét mutatták, esetleg nem törődtek veled, elhagytak. Ezáltal hiperérzékenyek leszünk arra, hogy mit is kell tennünk azért, hogy a másik elfogadjon és szeressen bennünket. Így, mire felnőttek leszünk folyamatosan monitorozzuk a másik reakcióit  és igyekszünk a lehető legmegfelelőbb módon viselkedni, a legjobb formánkat hozni. Lehetséges az is, hogy negatív előző tapasztalatok indítják be ezt a fajta szorongást. Előfordulhat, hogy az előző kapcsolatban megkérdőjelezték a szorongó fél értékét, szerethetőségét. Ehhez kapcsolódik az alacsony önértékelés kérdésköre is, mely adódhat az imént említettekből is akár. Ezáltal a személy mivel nem hisz magában, nincsen tisztában az értékeivel, nehezen hiszi el a másik személy részéről, hogy tényleg szeretve van és elköteleződtek mellette. 

Aki kapcsolati szorongó annak folyamatosan szüksége van a visszacsatolásra, mert fél, hogy elhagyják. Fontos neki, hogy sok pozitív visszajelzést kapjon és elfogadják. Hajlamosak lehetnek arra, hogy csendben maradnak és alkalmazkodnak a másikhoz. Ez arra vonatkozik, hogy lehet inkább elnyomják azt, hogy nekik mi a véleményük, érzésük, vagy akár ízlésük. Úgy gondolhatják, amennyiben felvállalják magukat a partner előtt, az számára nem lesz elfogadható, így inkább alkalmazkodnak a másik félhez. Így elkerülhetik az elutasítást, vagy a konfliktust. 

Hogyan jelenhet meg ez a párkapcsolatban?

  • Azon gondolkodhatsz, hogy a párod vajon tényleg szeret-e téged.
  • Bármi áron, a saját károdra is meg akarsz felelni a párodnak.
  • Folyamatos visszaigazolásra van szükséged a párodtól.
  • Kételkedsz abban, hogy valóban összeilletek-e a pároddal.
  • Túlgondolsz minden apró tettet, vagy szót, melyet félre lehet érteni.
  • Folyamatosan már túlzó módon „lógsz” a párodon.
  • Csakis úgy viselkedsz, ahogy a párod kéri egyes pillanatokban és helyzetekben.
  • Folyamatos félelem attól, hogy a párod bármikor szakíthat veled.
  • Többet aggódsz a kapcsolatodon, mint amennyit élveznéd.

Amennyiben úgy érzed hasonló nehézségtől szenvedsz, érdemes felkeresned egyéniben, vagy a pároddal együtt szakembert!

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/relationship-anxiety#summary

https://www.verywellmind.com/learning-how-to-cope-with-relationship-anxiety-5186885

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

 

Add Your Comment