A munkahelyi stressz még akkor is felütheti a fejét, ha igazán szívvel- lélekkel végezzük a munkánkat. Azonban, számos tényező okozhat nehézséget a mindennapjaink során a munkahelyünkön, ami emelheti a stressz-szintünket és szorongásunkat. Ilyen lehet például az, ha csupán a fizetés miatt maradunk továbbra is azon a munkahelyen, vagy már elmennénk, de mégsem tudunk merre menni, alacsony a fizetés, túl nagy a teher, hosszú a munkaidő, nem kapunk társas támogatást, valamint nincsen beleszólásunk, semmi kontrollt nem tudunk gyakorolni a munkahelyi történések felett.

A lényeg, amennyiben már nehezünkre esik bemenni a munkahelyünkre, nagyon megterhelő jól teljesítenünk, vagy teljesen kimerülten térünk haza, akkor érdemes átgondolnunk a helyzetünket. Továbbá azt is fontos megjegyezni, hogy az elhanyagolt munkahelyi stressznek komoly következményei lehetnek. Ilyen bármilyen mentális nehézség, kiégés, vagy a munka-magánélet egyensúly felborulása. Lehet, hogy alvási nehézségeink támadnak, szorongunk, lecsökken az immunrendszerünk védekező képessége és magas lesz a vérnyomásunk. Ezeken felül pedig melegágya lehet bármilyen függőségnek is a túlzott nyomás.

Milyen lépéseket tehetünk?

Először gondoljuk át, hogy mi az, ami a szorongásunkat okozza, akár jegyezzük fel ezeket a tényezőket. Tekintsük át, rendezzük fontossági sorrendbe. Ez már segítheti a tisztánlátást. 

Próbáljunk ezekre egészséges válaszreakciókat kialakítani, mint a relaxáció, testmozgás, kikapcsolódás. Ezek segíthetik azt, hogy általánosságban megerősödjünk, majd könnyebben tudjunk a további nehézségekkel szembenézni. 

Próbáljunk határokat húzni és szabályokat hozni a munka-magánélet egyensúly szempontjából. Nem szükséges az otthon töltött idő alatt is válaszolni a munkahelyi emailekre és fontos tisztáznunk magunkban, hogy a munka miatt a lelki egészségünk nem szenvedhet komolyabb károsodást. A munka egy része az életünknek, melynek nem szabad átvennie a hatalmat minden más felett. Próbáljunk feltöltődni és annál jobban fogunk teljesíteni a munkahelyünkön is. Ami pedig a legfontosabb, hogy szerezzünk társas támogatást, vegyük magunkat körbe olyan emberekkel, akik, ha bármi történjék is támogatnak és figyelnek ránk.

Forrás: https://www.apa.org/topics/healthy-workplaces/work-stress

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy VillőAdd Your Comment