Serdülőkorban jellemző, hogy a gyermek tovább marad fent, de emiatt később is tud felkelni. Ekkor a fiatalok megélik, hogy már több energiájuk van, kevésbé fáradnak el, mint kisgyermekkorban és később érzik magukat álmosnak. Az iskolai órák egyre későbbre tolódnak ki, utána lecke írás, edzések, külön órák. Így a serdülő a saját tevékenységeire bizony az alvásból csíp el egyre és egyre több időt.

A probléma az, hogy ezek a tevékenységek legtöbbször elektromos készülékekkel kapcsolatosak. Filmet néznek, telefonoznak, játszanak a számítógépen. Így a kék fény hatására még későbbre tolódik, mikor álmosodnak el és felborul a cirkadián ritmusuk. Valójában ez az eltolódás ebben a korban normálisnak mondható és a nyári szünetben van is lehetőségük kipihenni magukat.

A gond az, hogy szeptembertől újra korán kell kelni és teljesíteni az iskolában a kora reggeli órákban is. A tinédzsereknek is ugyanúgy 8-10 óra alvásra van szükségük, mint a gyermekeknek. A fent említett okok miatt, viszont könnyen felborul ez a ritmus és számos tinédzser alváshiányban szenvedhet.

Goldstone és munkatársai (2020) kutatása alapján a serdülőkori alvászavarok összefüggésben vannak a depresszióval, emocionális reaktivitással, elhízással és a rizikóviselkedések kialakulásával. Az alvás hiánya miatt csökkenhet a gyermekek kognitív képességei, nehezen tudnak koncentrálni az iskolában.

Khor és munkatársai (2020) összegző cikkében az alábbi három lehetőséget fogalmazta meg a szülők számára, hogy segíthessenek gyermeküknek:

Állítsanak fel szabályokat az alvási rutinnal kapcsolatban. Legyen kijelölve egy időpont, amikor minden nap ki kell kapcsolni, vagy letenni az elektromos eszközöket.
Szülőként is gyakoroljuk azt, hogy bizonyos idővel az alvás előtt mellőzzük az elektromos eszközök használatát.
Ápoljunk gyengéd és gondoskodó kapcsolatot a gyermekkel, ösztönözzük arra, hogy produktív tevékenységeket végezzen, akár a saját mintánk alapján.

Források:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/evidence-based-living/202207/how-modern-society-creates-perfect-storm-sleep-disturbances-teens

Khor, S. P., McClure, A., Aldridge, G., Bei, B., & Yap, M. B. (2021). Modifiable parental factors in adolescent sleep: A systematic review and meta-analysis. Sleep Medicine Reviews, 56, 101408.

Goldstone, A., Javitz, H. S., Claudatos, S. A., Buysse, D. J., Hasler, B. P., de Zambotti, M., … & Baker, F. C. (2020). Sleep disturbance predicts depression symptoms in early adolescence: initial findings from the adolescent brain cognitive development study. Journal of Adolescent Health, 66(5), 567-574.

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment