Az állattartás számos pozitív hatással bír ránk emberekre nézve. Ma kifejezetten a kutyák által biztosított pozitív érzelmekről és élményekről lesz szó. Az, hogyha valamilyen állattal élünk együtt, számos dologra tanít bennünket. Felelősséget kell vállalnunk érte, gondoskodunk róla, biztosítanunk kell a szükségleteit és egyfajta kötöttség is számunkra. Keretet ad minden egyes napnak, hiszen a kutya nagyrészt ugyanakkor kel és fekszik, eszik, iszik, szükséges sétáltatni vinni. Sok mindent kapunk ezekért cserébe, feltétlen figyelmet és szeretetet. Különböző fizikális és pszichológiai pozitív hatása van ránk nézve, ha kutyát tartunk. Mindemellett elsősorban szeretném felhívni a figyelmet a felelős állattartásra, mely elengedhetetlen komponense annak, hogy állataink biztonságban legyenek.

Milyen fizikális hatásai vannak a kutyatartásnak ránk nézve?

Elsősorban sokkal többet mozgunk. Minden egyes nap el kell vinnünk őt sétálni, vagy a kertbe kiengedni. Az ő boldogsága érdekében, mely egyébként a mi boldogásgunkat is fokozza, elvisszük zöld övezetbe, melynek számos jótékony hatása van ránk nézve is. A természettel való szoros kapcsolat ápolása még városi környezetben is mérhető pozitív hatással van ránk. Tehát, lehet szó egy parkról a nagy városban, vagy vidékről, erdőről, mindegyik segít nekünk a stressz csökkentésében és a pozitívabb érzések megélésében. Ezek által javítja a szív-és érrendszerünk egészségét, csökkenti a koleszterin szintünket és a vérnyomásunkat (Friedmann & Son, 2009).

Milyen pszichológiai hatásai vannak?

A kutyák elsősorban megtanítják nekünk azt, hogy a jelenben legyünk. Valójában ösztönöznek arra, hogy amikor például sétálni megyünk, tényleg a sétával legyünk elfoglalva és csupán élvezzük a mozgást, vagy, ha simogatjuk szintén pusztán érzékeinkre figyeljünk. Megfigyelhetjük állatunkat, ahogyan sütteti magát a napfényben, vagy szaglászik a kertben. A jelennek él. Kipróbálhatjuk tudatosan is. Séta közben figyeljük az érzékeinket, a légzésünket, amennyiben pedig a gondolataink elkalandoznak igyekezzük azokat vissza irányítani a jelen pillanatba. A kutyák segítenek a stressz csökkentésében. Egy vizsgálat során stresszes egyetemi hallgatókat vizsgáltak, ahol azok a diákok, akik terápias kutyával tölthettek időt, azoknak szignifikánsan csökkent a stressz szintjük és emelkedett a boldogság érzésük és energiaszintjük. Ez a hatás még órákkal a kezelés után is érzékelhető volt. A terápiás kutyák számos mentális nehézséggel, vagy traumával segítik a megküzdését az embereknek.

Források:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-right-balance/201804/how-dogs-drive-emotional-well-being
Friedmann, E., & Son, H. (2009). The human–companion animal bond: how humans benefit. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 39(2), 293-326.
https://news.ubc.ca/2018/03/12/sit-stay-heal-study-finds-therapy-dogs-help-stressed-university-students/).

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment