Előző írásomban a halmozás (“hoarding”) jelenségéről esett szó. A továbbiakban szeretném differenciálni a halmozást a kényszeres gyűjtögetéstől és más hasonló nehézségektől.

A gyűjtögetők szelektálják, hogy mit adnak hozzá a gyűjteményükhöz és az összegyűjtött tárgyak egy kategóriaként, csoportként megállják a helyüket, kapcsolódnak egymáshoz. Lehetnek ezek különleges babák, egyféle állatot formáló tárgyak, vagy akár ugyanaz a tárgy gyűjtése is. Ezek a személyek érzelmileg kötődnek a gyűjteményükhöz. Azt értékelik és nagyra becsülik, vigyáznak rá.

A zsúfoltság tűrők a tárgyakat, szemetet egymásra helyezve tárolják. Egy halomba gyűjtik tulajdonaikat, de nem fejlődött ki náluk, hogy milyen rendszer alapján tárolják azokat. Ők bármit halmoznak legyen az koszos ruha a fürdőszoba padlón, üres konzervdobozok, vagy sörös dobozok, koszos edények. Ezek a személyek tisztában vannak vele, hogy nem ez a legjobb módja annak, ahogy élhetnének, mégis akár a plafonig fel tudják halmozni ezeket a dolgokat. Elrejtik szekrényekben, alagsorban.

A halmozók ezekhez a felesleges dolgokhoz érzelmileg is kötődnek. Nem tudják megkülönböztetni a szemetet , az értékes tárgyaktól. Sokszor vegyesen tárolják a szemetet olyan tárgyakkal, amik értékesek. Nem látják, hogy milyen lehetetlen állapotok között élnek.

Hogyan veheted észre, hogy egy halmozó házában vagy?

Sokszor már az otthon előtt lehet érezni a szagokat, ami akár el is tántoríthat a belépéstől. Lehet, hogy sok szemét, állati, vagy emberi ürülék szaga kint is érezhető. Azt veheted észre, hogy nincsen hely leülni, mert mindenhol vannak dolgok felsorakoztatva. Bizonyos szobákba lehetetlen a belépés, hiszen tele van a felhalmozott tárgyakkal. A mindennapi élethez fontos helyiségek is, mint a konyha, vagy fürdőszoba is használhatatlan, tele van tárgyakkal, vagy szeméttel. Akik halmozók, azoknak nehezére eshet elhagyni az otthonukat, hiszen érzelmileg kötődnek ezekhez a tárgyakhoz és az egészségügyi állapotuk sem lehet megfelelő a higiénés körülmények hiánya végett. Maga a nehézség idővel fejlődik ki és egyre súlyosabbá válhat, társulhat agorafóbiával, így a személy egyáltalán nem hagyja el a házát, ördögi körbe kerülve gyűjtöget és gyűjtöget. Ezeknek a személyeknek nehéz lehet az integrálása terápiába, de feltétlen szükséges, hogy egy egészséges életet tudjanak élni. Sokszor szükség lehet profi csapat segítségére a lakás rendberakására és takarítására.

Források:

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.
Stumpf, B., De Souza, L., Mourão, M., Rocha, F., Fontenelle, L., & Barbosa, I. (2022). Cognitive impairment in hoarding disorder: A systematic review. CNS Spectrums, 1-13.

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment