Míg bizonyos emberek el sem tudják képzelni, hogy gyermeket neveljenek, másoknak a lehető legnagyobb öröm a világon. Ez mindenkinek az egyéni döntése és, ha valaki nem is szeretne szülni az örökbefogadás egy nagyon jó opció. Annyi árván maradt gyermek van a világon, aki csak szeretetre és törődésre vágyik. Így, ha valakiben meg van a motiváció erre, meleg szívvel ajánlom.

A gyermekvállalás egy véget nem érő fejlődés kezdete. Közös növekedés a gyermekünkkel és párunkkal. A folyamat ott indul, hogy a pár fejében megfogalmazódik, hogy szeretnék bővíteni családjukat. Ez a folyamat a halálunkkal zárulhatna csak le, de valójában nem, hiszen gyermekeinknek akkor is szülők maradunk. Tehát, valójában örökkévaló.

Az érzelmi kötődés alapvető emberi igényünk. A „szülő”, mint fogalom, kultúrától, társadalomtól, általunk hordozott mintáinktól, tapasztalatainktól, környezetünktől függően más és más asszociációkat indít be a tudatunkban. Ez egy mindenki számára különleges és egyedi tapasztalat.

A csecsemő és első számú gondozója közötti kapcsolat a legfontosabb korai környezeti befolyás és kötődés a gyermek fejlődése során. A legtöbb empirikus kutatás a témában a gyermeki szemszögből vizsgálja ezt a tézist. Kiemelendő a korai kötődésünk fontossága és annak a hatása a későbbi intim kapcsolatainkra. 

A szülővé válás számos intenzív testi és lelki változással jár együtt. Gondoljunk csak a gyermek születésére. Számos elvárást támasztunk magunkkal szemben a gyermeknevelésre vonatkozóan. Ez a szorongásnak és lehangoltságnak melegágya lehet. Fontos, hogy megértsük összességében a lehető legjobbat szeretnénk gyermekünknek. A mi lelki állapotunk az övére is kihat és fordítva ugyanígy. Hiszen közös szimbiózisban létezünk a csecsemőkorban. Ez a kötődés magába hordozza a rizikóját a hangulat- és szorongásos zavaroknak, de a potenciális védelmező erejét a pszichopatológiákkal szemben is.

Összességében a lényeg a szeretet, gondoskodás, türelem és kölcsönös tisztelet. Őszinteség, kedvesség, emberség. A gyermekeink első számú tapasztalata a világban mi vagyunk. Ebből indul ki mindenféle reprezentáció a fejükben. Ez alapján alkotják meg saját kis világukat és csupán jóval később bővül ki számukra ez. Legyünk érdemesek rá, hogy valakinek az életét elindítsuk és vele együtt fejlődjünk jó emberekké.

forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4317258/

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

 

Add Your Comment