Az előző cikk folytatásaként tárgyaljuk ma tovább a nyári feltöltődés lehetőségeit.

Milyen tevékenységek segíthetik a nyári feltöltődésünket?

Próbáljunk ki új dolgokat

Egy új hobbi, könyv, tanulmány, amibe mindig is bele akartuk magunkat ásni. Nyáron megteremthetjük rá a teret, hogy ezekre időt szánjunk. Megoszthatjuk ezt egy szerettünkkel is, és így mélyebb kapcsolódást alakíthatunk ki vele. Ezek az újfajta tapasztalatok és élmények oxitocint szabadítanak fel a testünkben. Az ocitocinnak számos pszichológiai és fiziológiai hatása van. Stimulálja a kognitív folyamatainkat, a szociális memóriánkat és az észlelésünket. Serkenti a pozitív hangulatot és csökkenti a szorongás, stressz, fájdalom és gyulladás szinteket a szervezetünkben. Bizonyos szenzoros stimulációk is, mint a vizuális, auditoros, olfaktoros, vagy taktilis érzékelések is serkentik az oxitocin felszabadulását. Akár bizonyos arckifejezések, testtartások is kiválthatják belőlünk mások által. A környezet hatására is felszabadulhat, ha igazán biztonságban érezzük magunkat és nem érzünk veszély faktorokat a környezetünkön. Bizonyos természeti körülmények is serkentik a felszabadulását. Ezeken felül persze a társas kapcsolatokban és kötődés által is felszabadul ez a hormon a szervezetünkben.

Egyéni kikapcsolódás

Egyedül is megélhetjük a az elmélyülést és belső reflexiót, nem csak a társas kapcsolatainkon keresztül. Vehetünk ki magunknak a napból időt, amikor a belső békénkkel foglalkozunk. Az előző bejegyzésben tárgyalt pontokat, mind kipróbálhatjuk egyedül is, ugyanúgy meg lesz a hatása. Sőt, a meditatív és tudatos jelenlét gyakorlatok áldásos hatásait kifejezetten egyedül élvezhetjük a legjobban. Ezeknek a tevékenységeknek az eredménye a társas kapcsolatainkra is kihat, hiszen , ha magunkban megtaláljuk a békét és lerendezzük a belső köreinket, azáltal jobban tudunk kapcsolódni másokhoz is.

Digitális detox

A nyár folyamán, amikor éppen nem vagyunk rászorulva a munka kapcsán a digitális készülékek használatára, érdemes szünetet tartani. Próbáljuk a közösségi oldalak alkalmazását is a minimumra szorítani. Megtapasztaljuk a hatását annak, hogy az ott található sok inger, mennyire túlterhel bennünket. Szabhatunk ennek egy időhatárt is, hogy egy nap csak 1-2-szer nézünk rá a telefonunkra, vagy akár teljesen elhagyjuk ezeknek az alkalmazásoknak a használatát bizonyos időre.

A legfontosabb pedig az, hogy ne legyünk szigorúak magunkkal, ha éppen arra van szükségünk, hogy átaludjuk a délutánt, engedjük meg magunknak. Ebben az időszakban lehetőségünk van arra, hogy igazán megadjuk a testünknek és lelkünknek amit kíván.

Források:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/emotional-fitness/201807/10-tips-get-the-most-your-long-days-summer

https://www.frontiersin.org/research-topics/33653/oxytocin-its-role-in-wellbeing-social-interaction-bonding-stress-and-trauma

https://www.frontiersin.org/research-topics/33653/oxytocin-its-role-in-wellbeing-social-interaction-bonding-stress-and-trauma

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment