Maga a nyári vakáció és nyaralás nem csak azért fontos, mert a melegben nehezen tudunk koncentrálni. Igaz, az időjárás egyre melegszik, de a fő oka a nyári kisebb-nagyobb leállásoknak a feltöltődés. Amennyiben nem adunk magunknak időt a regenerálódásra, egyre inkább fenyeget a kiégés veszélye minket. 
A kiégés egy hosszantartó stresszhatás következménye.
Jelei lehetnek:
  •  érzelmi, mentális és akár fizikai kimerülés
  •  megjelenhet a munkában és a kapcsolatinkban is
  •  nem csak a túlhajszolás következménye lehet, hanem az érzelmi terheltségé is
  •  hatására megjelenhet az üresség, reménytelenség, apátia
  • a düh érzését is erősítheti bennünk és a munkával kapcsolatos ellenérzést
  •  kevésbé tudunk másokkal együttérezni, az empátiánk csökken
Mit tehetünk a nyári feltöltődésért?
Kilépés a szabadba
Érdemes minél több programot kintre szervezni. Onnantól kezdve, hogy a reggeli kávénkat egy kinti helyszínen fogyasztjuk el, odáig, hogy közös sétát szervezünk a családdal, barátokkal a szabadban. A lehetőségek végtelenek, lehet kint sportolni, beszélgetni, játszani, felfedezni. Az, hogy kint töltünk el minél több időt az nyugtatóan hat ránk. 
A vízzel való kapcsolódás
Ez szorosan egybefügg a szabadban való tartózkodással. Lehet ez bármilyen víz, folyó, tó, tenger. Amire lehetőségünk van. A víz hullámzása, annak figyelése szintén nyugtat bennünket. Azon túl, hogy felfrissít, a lelkünket is ápolja. Lehetőség van mellette elmélkedésre, pezsdítő beszélgetésre és hűsölésre is. 
Tovább olvashat a témáról a következő bejegyzésben.
Források: 
https://www.psychologytoday.com/us/blog/emotional-fitness/201807/10-tips-get-the-most-your-long-days-summer
https://www.frontiersin.org/research-topics/33653/oxytocin-its-role-in-wellbeing-social-interaction-bonding-stress-and-trauma
https://www.frontiersin.org/research-topics/33653/oxytocin-its-role-in-wellbeing-social-interaction-bonding-stress-and-trauma
Kép forrása: Pexels
Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment