Annyi inger befolyásol már minket az ideális testképpel és szépséggel kapcsolatban, hogy nagyon nehéz valóban jó kapcsolatot kialakítani a testünkkel. Mára már elindultak mozgalmak a „tökéletes” testtel való reklámozás ellen, de ennek ellenére a mai napig rengeteg nehézséget okoz a téma sok-sok embernek. A legfontosabb és leghatékonyabb módja az egészséges testkép kialakításának az, hogyha megbocsátunk, elfogadunk és értékelünk. 
A testkép arra vonatkozik, ahogyan észleljük a testünket, ahogyan gondolkozunk róla és ehhez milyen érzések társulnak. Ebbe beletartozik az is, hogyan gondolkodnak rólunk mások, vagy legalábbis mi hogyan vélekedünk arról, amit ők gondolnak. A testképünk összefüggésben áll az énképünkkel és önbecsülésünkkel is. Akiknek nincsen pozitív kapcsolatuk a testükkel, megélhetik a szégyent, szorongást, kínosságot azzal kapcsolatban. Ezek az érzelmek mind elterjedhetnek az életünk más területein is, amennyiben nem kezdünk el dolgozni rajtuk.
Több gyakorlat is van, mely segíthet bennünket abban, hogy egészséges kapcsolatot ápoljunk a testünkkel:
  •  Mondjunk ki pozitív gondolatokat a testünkkel kapcsolatban. 
  •  Amennyiben valaki megdicsér bennünket, valóban tudatosítsuk is azt a dicséretet.
  •  Kapcsolódjunk a testünkkel kreatív folyamatok, mint az írás, rajzolás, festés, fényképezés által.
  •  Olyan ruhadarabokat viseljünk, melyekben tényleg jól és kényelmesen érezzük magunkat.
  •  Próbáljuk megcsodálni a testünket a tükörben és magunkra mosolyogni.
  •  Dolgozzunk a testünk elfogadásán. Főleg azokkal a testrészekkel kapcsolatban, melyek elfogadása nagyobb nehézséget okoz nekünk.
  •  Kezdjük el pozitívan értékelni a testünket! 
Bizonyos kérdéseket érdemes átgondolnunk a téma kapcsán és meg is próbálhatjuk az esetleges negatív válaszokat pozitívvá formálni és papírra vetni:
Mi az, amit igazán szeretek a testemben? Mit tartok szépnek? Miben jó igazán a testem? Milyen cél elérésében segített nekem? Milyen örömet okoz nekem a testem? Mennyire reális a képem a testemről? Ha megpróbálok kívülállóként magamra nézni, mennyi pozitív dolgot tudnék felsorolni? 
Mindannyian egyedi és csodálatos módon, vagyunk valódi művészeti alkotások. Értékeljük, dicsérjük, szeressük.
Forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/sex-ed-in-small-doses/201404/three-steps-toward-loving-your-body
Kép forrása: Pexels
Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment