Itt a nyár a természet csak úgy virágzik és ez megnöveli bennünk is a motivációt, hogy kimozduljunk. Egy kellemes séta a parkban, biciklitúra, kirándulás, strandolás. Számos olyan programot tudunk tervezni, amikor végre kimozdulhatunk a zárt térből. Érdemes is, hiszen a természet közelségének számos pozitív hatása van ránk nézve.

A természetben való jelenlét megfelelő környezet lehet minden tudatos jelenlét gyakorlatnak. Egyszerűen csendben figyeljük a víz hullámzását, hallgatjuk a madarak csicsergését, megérintjük a növényeket, figyeljük növekedésüket. Gondozhatjuk is a természetet, ültethetünk növényeket és azokat táplálhatjuk. Ezekben a tevékenységekben mind gyakorolhatjuk azt, hogy tényleg csak az itt és most-ban legyünk jelen. Elengedhetjük a mindennapok rohanó világát, kapcsolódhatunk valódi emberi természetünkkel.

Mayer és Frantz (2004) kutatásában arról van szó, hogy a természettel való kapcsolódás egy személyiségjegy, mely alapján képesek vagyunk érzelmekkel kapcsolódni a természeti világhoz. Zylstra és munkatársai (2014) cikkükben azt fogalmazták meg, hogy a természettel való kapcsolódás mind kognitív, affektív és tapasztalati szinten is jelen van az emberek hozzáállásában, viselkedésében. Ez tükrözi önmagunk és a természet többi része közötti kölcsönhatásnak a tartós tudatát. Általánosságban azok a személyek, akik már heti két órát töltöttek a természetben, nagyobb eséllyel számoltak be jó egészségről és pszichológiai jóllétről (White és mtsai, 2019). A természettel való kapcsolódásnak számos további előnye lehet.

Segíti a megnyugvásunkat, lenyugtatja az idegrendszerünket, segít megküzdenünk a stresszel. Előnyösen hat a mentális nehézségekre és fizikai állapotunkra is.
Az, hogy manapság túl sok időt töltünk a mesterséges fényben, sokat ülünk bent a házban a monitorok előtt, és kevés időt töltünk a természetben, egyfajta hiányt alakíthat ki bennünk. Alapvetően természeti lények vagyunk és szükséges a kapcsolatunk fenntartása a természettel.
Mégis mi lehetne megfelelőbb időpont erre, ha még a szép idő is előnyünkre dolgozik?

Források:
https://www.takingcharge.csh.umn.edu/how-does-nature-impact-our-wellbeing
White, M. P., Alcock, I., Grellier, J., Wheeler, B. W., Hartig, T., Warber, S. L., Bonie, A., Depledge, M., H., & Fleming, L. E. (2019). Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Scientific reports, 9(1), 1-11.
Mayer, F. S., and Frantz, C. M. (2004). The connectedness to nature scale: a measure of individuals’ feeling in community with nature. J. Environ. Psychol. 24, 503–515.
Zylstra, M. J., Knight, A. T., Esler, K. J., and Le Grange, L. L. (2014). Connectedness as a core conservation concern: an interdisciplinary review of theory and a call for practice. Springer Sci. Rev. 2, 119–143.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.00276/full

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment