Röviden az érzelmi intelligencia arra vonatkozik, hogy hogyan érzékeljük, értékeljük és szabályozzuk az érzelmeket. Az érzelmeink kifejezése, azokra való reflektálás és mások érzelmeinek felismerése és azokra adott válaszunk mind fontos.

Salovey és Mayer (1990) alapján az érzelmi intelligencia négy részből áll: az érzelmek érzékeléséből, azokkal való érvelésből, azok megértéséből és szabályozásából.

Az érzelmeink érzékelése és észlelése: Ez az első lépése az érzelmi intelligenciának. Fel tudjuk-e ismerni azt, hogy mit érzünk? Pontosan meg tudjuk-e mondani mi az? Képesek vagyunk-e magunknak megfogalmazni az érzéseinket?

Az érzelmekkel való érvelés és azok mentén való gondolkodás: Ehhez a faktorhoz az tartozik, hogy képesek vagyunk-e az érzelmeink mentén gondolkodni, tudunk-e általuk különböző tevékenységeket és helyzeteket értékelni, tudunk-e azokra figyelni és reagálni.

Az érzelmek megértése: Ez arra vonatkozik, hogy megértjük-e mások és magunk érzelmi reakcióját. Tudunk-e mögé látni, hogy mi váltja ki az adott érzelmet bennünk, vagy másokban. Mit jelenthet ez az érzelem? Mi okozta? Hogyan értelmezzük?

Az érzelmek szabályozása: Ez a legmagasabb szintje az érzelmi intelligenciának. Ezáltal képesek vagyunk az érzelmeinket szabályozni és megfelelő módon reagálni rájuk. Nem csak magunknál, hanem másoknál is. Képesek vagyunk-e szabályozni? Megküzdeni velük a megfelelő módon? Megnyugodni, ha mérgesek vagyunk? Szabályozni azok kifejezését mások érdekében.

Fontos kérdés, hogy képesek vagyunk-e megérteni, hogy mit jelent az adott érzelem. Tisztában vagyunk-e, hogy mi a jelentősége, mennyire állandó, vagy időleges. Mennyire tudunk magunkra odafigyelni? Hogyan tudunk e mentén reagálni konfliktus helyzetben? Belátjuk-e , ha érzelmeink által túlkapunk egy adott helyzetben? Tudunk-e gondolkodni a reagálás előtt.

Az érzelmi intelligenciánkat számos helyzetben használjuk. Legyen szó arról, hogy képesek vagyunk-e felelősséget vállalni, vagy a kritikát elfogadni. Túl tudunk- e lendülni egy hibán és képesek vagyunk-e következtetéseket levonni és abból fejlődni. Azokban a helyzetekben is használjuk, amikor nemet mondunk, érzelmeket osztunk meg másokkal, vagy fogadunk másoktól, ha problémákat oldunk meg, empátiát gyakorlunk, odafigyelünk és mi magunk kritikát fogalmazunk meg.

Forrás: https://www.verywellmind.com/what-is-emotional-intelligence-2795423#citation-1

Salovey, P. & Mayer, J. (1990). Emotional Intelligence. Imagination, Cognition, and Personality, 9 (3), 185-211.

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment