Egy hosszú nap után a gyermek sokszor ingerekkel telített, fáradt, szétszórt, túlzottan aktív, vagy éppen enervált. Valójában rendkívül széles spektrumon mozog, hogy a gyermekek milyen érzelmekkel térnek haza az iskolából. Rengeteg mindentől függ az érzelmi világuk alakulása. Legyen szó a társakkal való kapcsolatukról, a tanárokkal való együttműködésről, iskolai veszekedésekről, örömökről, kint töltött idő mennyiségétől, vagy fizikális igényeiktől.

Az alábbiakban néhány olyan tippel készültem, amellyel segíthetjük az újbóli kapcsolódás kialakulását gyermekünkkel a szeparációt követően, és segíthetünk nekik elcsendesedni egy hosszú nap után.

    1. Időtöltés a szabadban: Ez alatt arra gondolok, hogy akár egy haza felé vezető séta, vagy biciklizés kimerítheti ezt az élményt, amennyiben persze módunk van rá. Ha van rá lehetőségünk megállhatunk egy játszótéren, leülhetünk egy padra a parkban, vagy egyszerűen a hazatérés után kiülhetünk a teraszra a gyermekkel. Engedjük meg azt, hogy szabadon mozogjon, hadd dolgozza fel magában a nap eseményeit. Mindemellett számunkra is rendkívül hasznos időtöltés lehet ez az élmény, és jó közös kapcsolódás a gyermekkel is.
    2. Érdeklődjünk a napja után: A gyermekek érzik, úgy ahogy mi felnőttek is, hogy mikor kapnak igazi figyelmet és valódi érdeklődést. A szokásos kérdések helyett, mint “Milyen volt a napod?”, próbáljunk olyan kérdéseket feltenni, amik személyesebbek, vagy akár vissza utalnak előző elmeséseire. 

Pl.: Mi volt a mai napod legszebb pillanata?

Mi volt, amit legközelebb másképpen tennél?

Miben változtatnál a napodon?

Mi esne jól neked most?

    1. Tegyük közös élménnyé a vacsorakészítést: Esetleg megpróbálhatjuk bevonni a gyermeket a főzésbe, vagy készíthetünk neki színezni valót, játékot, kirakóst az étkezőasztalra, így jelen lehet velünk a napi főzés lebonyolítása során.
    2. Alakítsunk ki egy szokásos rutint a napok és a hét lezárására: Lehet ez közös pihenés, alkotás, beszélgetés, étkezés, bárminemű program. Úgy, ahogy a napi rutin is fontos biztonságérzetet ad a gyermekeknek, a hét közös lezárása is hasonló keretet adhat nekik, és erősítheti a kapcsolatukat velünk.

forrás: https://www.todaysparent.com/kids/school-age/ways-to-connect-with-your-kid-after-school/

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment