Magyarországon manapság a gyermekek leggyakrabban 6-7 évesen kezdik az iskolát. Persze, vannak, akiket tovább tartanak az óvodában. Ezzel kapcsolatban szeretném eloszlatni a tévhiteket, ugyanis minden gyermek a saját tempójában fejlődik és érik, ami teljesen normális. Vannak gyermekek, akiknek szükségük van plusz fejlesztésre, vagy pszichológiai segítésre, de előbb- utóbb mind elérnek oda, hogy alkalmasak legyenek az iskola „szigorúbb” rendszerébe is beilleszkedni.

Sokszor a szülők szeretnék, ha gyermekük minél előbb elkezdené az iskolát, mert úgy látják különleges kognitív képességeik vannak, korukhoz mérten már nagyon fejlettek és nem nyújt nekik mentális kielégítettséget az óvodába járás. Olyan is előfordul, hogy inkább vissza húznák a gyermeket attól, hogy elkezdjen iskolába járni. Ez összefüggésben állhat a szülő saját iskolás tapasztalataival, illetve azt gondolhatják, hogy érettebben, idősebben a gyermekük jobban be tud illeszkedni, jobban helytáll majd a tanulásban és a szociális kapcsolatokat is könnyebben tud kialakítani.

A korai iskolakezdéssel kapcsolatban érdemes figyelembe venni a mentális érettség és gondolkodási fejlettség mellett azt is, hogy a gyermek érzelmileg is elég érett-e az iskolához. Ugyanis, ott már számos stressz faktorral, elvárással, követelménnyel, szociális interakcióval találkozik. Fontos részét képezi az érzelmi fejlődés annak, hogy hogyan tud barátokat szerezni, tényleg be tud-e illeszkedni, hogyan kezeli a fent említett elvárásokat, tudja-e követni a tanárok utasítását és elvárásait.

A játékos tanulás és a világ megtapasztalása a jelenléttel és felfedezéssel elengedhetetlen ahhoz, hogy egy gyermek megfelelő fejlettségi szintre kerüljön ahhoz, hogy mehessen már iskolába. Nagyon fontos a természetben való jelenlét, a társakkal való játék és az egyéni játék is. Ez mind komplexen részét képezi a fejlődésüknek.

Azzal kapcsolatban, hogy a gyermek valóban készen áll-e az iskolakezdésre fontos hagyatkozni az óvodapedagógusok, gyógypedagógusok és pszichológusok véleményére is.

Amennyiben kérdései vannak ezzel kapcsolatban, mindenképpen keresse fel az illetékes szakembert és beszélje meg vele az aggályait.

forrás: https://www.melbournechildpsychology.com.au/blog/at-what-age-is-your-child-ready-to-start-school/

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment