Az autoriter, tehát tekintélyelvű nevelési stílus olyan fajta nevelés, ahol a gyermeknek szükséges kérdés nélkül alárendelnie magát a szülői tekintélynek. Ennél a nevelési stílusnál a szülők fenyegetésekkel és félelemkeltéssel nyomják el a gyermek autonómiáját és önálló gondolkodását. A gyermekek igényeit nem elégíti ki a szülő, így hosszútávon súlyos pszichológiai problémákat okoz a gyermekének. Jellemző a fegyelem, pszichológiai kontroll, fenyegetés, megalázás, vagy bármilyen más büntetés. Az autoriter nevelési stílusban kevés a szülői melegség és válaszkészség a gyermek felé (Baumrind, 1991).

A stresszel szemben az autoriter nevelést kapó gyermekeknek elég kevés védekezési mechanizmusuk van, nagyrészt talán az elfojtást tudják használni, mint nem megfelelő megküzdést, hiszen otthon sok mindent szükséges elfojtaniuk ahhoz, hogy „megfeleljenek”. Így, ha sorra csak elfojtják a szorongást és stresszt okozó tényezőket, az hosszútávon nehézségeket szülhet. Tehát, ebben az esetben nincsen egy úgynevezett „védelmi hálójuk” a fenyegetettségekkel szemben, hiszen otthon is ugyanazt élik meg.

A viselkedéses problémák megoldása szigorú fegyelemmel, sokszor az ellenkezőjét éri el a kívánt hatásnak hosszú távon. Amennyiben a gyermeket, akinek viselkedéses nehézségei vannak, szigorú keretek közé szorítjuk, azzal inkább azt érjük el, hogy “rosszabb” lesz a viselkedése. Lehetséges, hogy a viselkedéses problémákat, mint az agresszív és antiszociális viselkedés pontosan az autoriter szigor okozza. Így, ha azt nézzük akár arról is szó lehet, hogy további fegyelemmel és megszorításokkal a gyermek még inkább produkálni fogja a tüneteket.

Az autoriter nevelést kapó gyermekeknél könnyebben kialakulnak a szorongásos-, és hangulatzavarok. Hiszen ebben az esetben a gyermekek a legfőbb dolgot nem kapják meg a szülőktől, a biztonságos otthont, ahol bármikor feltétel nélkül fogadják őket.

Források:

https://parentingscience.com/authoritarian-parenting/

https://parentingscience.com/authoritarian-parenting-style/

Baumrind, D. (1991). The influence of parenting style on adolescent competence and substance use. Journal of Early Adolescence, 11(1), 56-95.

https://immunifyme.com/blog/authoritarian-parenting-effects-on-psychological-development-of-children/

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment