Az előző írásomban a bullying különböző lehetséges jeleiről írtam. Ezzel a bejegyzéssel különböző bullying megelőzéssel kapcsolatos ismereteket kívánok megosztani, mely egyébként nem csak pedagógusoknak lehet hasznos, hanem szülőknek és gyermekeknek is.

Pedagógusként fontos odafigyelni a gyermekekre. Sokszor a bullying akkor derül ki, amikor már elharapódzott, mert bizonyos esetekben az életkori sajátosságoknak tudjuk be a piszkálódást. Ekkor pedig fokozottan érdemes odafigyelni a gyermekekre, ugyanis ebben az időszakban még könnyebben alakul ki a bullying. Habár a bullying sajnos elsősorban olyan térben zajlik, ahol a tanár nincs jelen, mint a mosdó, folyósó, iskolai busz, vagy internetes közösségi oldalak, ezért az előző írásomban említett jelekre is érdemes odafigyelni, ha gyanút fogunk.

A diákoknak is fontos szerepük van a zaklatás megelőzésében. A zaklatásban nem csupán a zaklató és az áldozat vesz részt, hanem számos passzív, vagy aktív szerepben lehetnek jelen más diákok is. Lehetnek cinkosai a bántalmazónak, vagy halk megfigyelők. Akárhogy is, valamilyen módon részt vesznek a bántalmazásban. Helyezkednek a diákok olyan szerepbe is, ami az áldozatot hivatott védeni, ám ez általában ritkábban fordul elő. Viszont, amint ez kialakul fontos és hasznos erősforrásként és támogató közegként lehetnek jelen a bántalmazott számára. A gyerekek felvilágosítása a zaklatással kapcsolatban elengedhetetlen ebben a folyamatban, hiszen, ha nem rendelkeznek a megfelelő edukációval nem is tudják, hogyan védekezzenek ellene és, hogy mit szükséges jelezniük a felnőttek felé. Ezt megértetni velük már a mi kötelességünk, mint pedagógus, szülő, vagy pszichológus.

Szülőként a figyelmeztető jelekre oda kell figyelni, melyeket az előző írásomban említettem. Ide tartoznak a viselkedéses és érzelmi változások, szorongásra, lehangoltságra utaló tünetek is. Hasznos lehet a gyermeknek szociális készségeket tanítani, melyek segítenek neki az integrációban és abban, hogy megvédje magát. Ezen felül egy ilyen helyzetben az önértékelés erősítése is elengedhetetlen. A gyermeknek a kezébe kell adni azokat a telefonszámokat és felnőtt személyek elérhetőségét, akikhez bizalommal fordulhat segítségért. Amennyiben az online térben történik a bántalmazás, állítsunk be jelszavakat és korlátozásokat az internethasználat terén a gyermekünknek, ha pedig elfajult a zaklatás tegyünk rendőrségi feljelentést.

A gyermekeknek, akiket bántalmaznak, vagy a bántalmazás szemtanúi, akár bántalmazók, fontos támogatnunk, mint felnőttek. Amennyiben gyermekünk bántalmazott másokat, vagy őt bántalmazták, pszichológus felkeresése mindenképpen ajánlott!

forrás: https://www.apa.org/topics/bullying/prevent

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment