Az alkoholizmus a családban számos problémát és nehézséget okoz nem csak a függőnek, hanem a hozzátartozói számára is. Hatással van mind a családi dinamikára, mind a gyermekek fejlődésére. Sokszor a függő azt gondolhatja, hogy nincsen hatással a gyermekeire. Nos, ez nem teljesen van így. A gyermekek valójában nagyon is érzékelik a problémát, legyen szó 6 éves, vagy 15 éves gyermekről. Ahogy egyre nagyobbak lesznek, annál jobban fogják észrevenni, hogy valami „nincsen rendben”. A szülők próbálhatják eltitkolni, letagadni, de a gyerekek egy bizonyos kor felett, bizony nem becsaphatóak már. Ez komoly nehézségeket szülhet a gyermekeknél, mint az önostorozás, bizalmi problémák kialakulása és olyan viselkedések, melyekkel a szülők elfogadását és szeretetét próbálják elérni. Könnyen kialakulhat a parentifikáció, főleg serdülőkorban, és az is lehet, hogy a gyermek azzal próbálja kivívni a szülő elismerését.

A gyermekek nehezen tudják megkülönböztetni, hogy mik a „jó” és „rossz” cselekedetek. Mivel nem láttak példát egy harmonikus családi légkörre, így akár azt is hihetik, hogy ez a „normális”. Ez egészen felnőtt korukig problémákat okozhat nekik abban, hogy mit is éreznek “biztonságos” környezetnek és káros kapcsolatokba is menekülhetnek később.

A sok titkolózás, hazudozás, bujdosás mind a bizalom elvesztését okozzák. Azok a gyermekek, akik alkoholista szülővel nőnek fel, sajnos komoly bizalmi problémákkal küzdhetnek. Nehéz lehet számukra kapcsolatokat kialakítani és eldönteni, hogy ki az, akiben valóban megbízhatnak. Maga a szülő magatartása és viselkedése, illetve az alkoholizmus problémája iszonyú terheket helyez a gyermekre. Azt gondolhatja, hogy „Ő a felelős” a nehézség kialakulásáért , illetve azt is gondolhatja, hogy valójában „ő nem érdemel” nyugodt családi légkört. Ez komoly önértékelési problémákat okozhat a gyermekeknél és súlyos nyomást helyez rájuk.

Az említett gyermekek könnyen belekerülhetnek olyan kapcsolatokba és barátságokba, melyek valójában nem építő jellegűek és elfogadóak. A visszaigazolást keresik másokban, hiszen  otthon valószínűleg elhanyagolást kaptak és nem jutottak hozzá az érzelmi biztonsághoz. Így könnyen lehet az, hogy kiszolgálják mások érdekeit a szeretetért cserébe, akkor is, ha azok a tettek ellenkeznek az értékeikkel.

A függőség elhanyagolás. Súlyos gondokat okoz a gyermekek számára egészen felnőttkorig. Figyeljünk gyermekünkre és, ha nehézségeink vannak, keressük fel a megfelelő szakembert!

forrás: https://www.verywellmind.com/the-effects-of-parental-alcoholism-on-children-67233

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment