A megfelelő és harmonikus kommunikáció a munkahelyen, számos területen segítheti az ott dolgozók együttműködését. A következőkben néhány előnyét osztom meg Veletek, az effektív munkahelyi kommunikációnak.

A megfelelő kommunikáció csökkenti a konfliktus valószínűségét. A konfliktusok általában a következőktől alakulnak ki:

  • Félreértések miatt, melyek során: minket értenek félre, vagy mi értjük félre a másik felet. Ehhez szorosan kapcsolódik az is, hogy nem értjük meg a másik személy mondandóját, vagy nem megfelelően fejezi ki magát valamelyikünk.
  • Valaki úgy érzi, hogy az érzelmi szükségleteit nem veszik figyelembe, vagy megsértik. Ez fakadhat a hatalmi hierarchia okozta különbségekből, vagy tisztelet és empátia hiányából.

A jó munkahelyi kommunikáció viszont növeli a munkatársak elkötelezettségét, és a munkahelyi atmoszféra minden szempontból javulásnak indul. Produktívabb és kreatívabb folyamatok indulnak be. Mindenki kamatoztatni tudja a képességeit és nincsen elnyomás alatt.

Tippek a munkahelyi kommunikáció javítására

Amikor kommunikálunk a munkahelyünkön, mind önmagunkra és a többiekre is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. A megfelelő kommunikációs készségeink elsajátításához elengedhetetlen a munka önmagunkkal kapcsolatban, és azzal, hogy milyen módon kapcsolódunk másokhoz, hogyan tudjuk és merjük magunkat igazán kifejezni. Minden kommunikációs mozzanat hozzájárul a pozitív és kellemes munkakörnyezet kialakításához. Mind a kollégák és vezetők részéről is.

  • Fontos a mondanivalónkra odafigyelni: precíz és pontos információk átadása a kollégáknak.
  • Empatikus odafigyelés és nyitottság, kompromisszum készség.
  • Prezentációk tartása és megbeszélések során, fontos odafigyelni mind a szóbeli kommunikációra, mind a nonverbális jelzéseinkre (testtartásunkra, mimikánkra). Sugalljunk biztonságot és magabiztosságot. Abban az adott témában, amiben mi tartunk előadást, általában mi is vagyunk a legnaprakészebbek. Így merjük vállalni a tudásunkat.
  • Hallgatás és odafordulás szintén fontos, ne csak halljuk mások mondandóját, hanem tényleg igyekezzünk rájuk odafigyelni.
  • Kérdések által nem csak tisztázzuk az adott helyzetet és információt, hanem érdeklődésünket is kifejezzük.
  • Konfliktusok jelenlétekor érdemes minél előbb tisztázni a helyzetet, nem érdemes húzni a megbeszélést.
  • Igyekezzünk arra, hogy pozitív visszajelzéseket adjunk a kollégáinknak. Építő jellegű kritikák esetén, mi is nagyobb valószínűséggel kapjuk azt vissza.

források: https://fremont.edu/top-10-tips-for-effective-workplace-communication/

https://leadershipchoice.com/power-good-communication-workplace/

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment