Mi felnőttek is, ha átgondoljuk bizonyos módokon fejezzük ki a szeretetünket. Hogyan érezzük magunkat igazán szeretve? Esetleg az a fontos, hogy minél jobban verbalizálják, vagy az érintés a legfontosabb? Figyelem? Odaadás? Beszélgetés? Együtt töltött idő? Ajándékok?

Mindegyik említett tényező a szeretet része, de azért egyénenként meg van, hogy mi az, ami kiemelkedő számunkra és a partnerünk, vagy gyermekünk részére. Lehet, hogy nekünk az a legfontosabb, hogy mondjuk nekik „szeretlek”, de azt vehetjük észre, hogy ez a gyermekünknek mégsem elég, nem érzi magát eléggé szeretve. Ez vajon miért van? Lehet neki inkább az érintés az igazi, amely átadja a szeretetünket. Meg kell ölelni minden nap, hogy érezze ott vagyunk és így tudja igazán elhinni.

Első körben érdemes lehet figyelni hogyan fejezi ki a gyermekünk a szeretetet. Valószínűleg ezen a módon szeretné visszakapni is. Sokat sürög- forog körülöttünk? Ölelget? Bújik? Akkor erre van szüksége a mi részünkről is. Próbáljunk jobban odafigyelni és szépen idővel össze fog csiszolódni a szeretet. Ahogy serdülőkorba lép a gyermek és úgy érezzük már nem vágyik annyira az érintésre, akkor is érdemes megtartani és mondjuk lefekvésnél felajánlani egy ölelést neki. Akkor is, ha elhúzódzkodik valójában elraktározza, hogy „Anya még mindig megölelne engem, mint kiskoromban”.

Sokszor találunk a zsebünkben kis szépen csiszolódott kavicsokat? Talán a gyermekünk az ajándékozással fejezi ki a szeretet. Ilyenkor próbáljuk ugyanígy viszonozni. Nem az ajándék értékén múlik, hanem a szándékon. Látunk egy szép falevelet haza felé az úton? Vegyük fel és adjuk oda neki. Biztosan értékelni fogja. Nem kell a legújabb legdrágább ajándékot megvenni. Elég egy apró gesztus. Kis csoki, vagy gyümölcs, kedvesség.

Anya, Apa! Szeretsz? Ebben az esetben a szavak a mérvadóak. Figyeljünk oda, hogy rendszeresen megfogalmazzuk azt, hogy szeretjük, mit szeretünk benne. Hagyhatunk kedves üzeneteket is a hűtőn, vagy írjunk az uzsonnás dobozába egy kis meglepetés üzenetet. Biztosan mosolyt csalunk az arcára, amikor előveszi az uzsonnáját és látja kapott egy üzenetet is mellé.

Segítőkészség. Próbáljunk odafigyelni, hogyha számára fontos kérdésben kér tőlünk tanácsot, vagy szeretné a segítségünket, azt tegyük is meg érte. Itt nem arra gondolok, hogy minden egyes kérésére ugrani kell. Monitorozzuk mi az, ami igazán jelentőségteljes a számára és abban viszont próbáljunk a lehető legmegfelelőbb módon a rendelkezésére állni.

“Anya nézd meg mit építettem! Segítesz megépíteni a házat?” Ebben az esetben a gyermeknek az együtt töltött idő a legfontosabb. Szeretné, hogy jelen legyünk. Vele legyünk. Nem szükséges ilyenkor a feladatainkat elhanyagolni, csak egyszerűen érezze ott vagyunk a számára. Engedjük körülöttünk játszani és örülni fog neki, érezni fogja a törődést. Egy ilyen gyermeknél az izolálás, szobába küldés a lehető legnagyobb büntetés. Nagyon fájhat neki. Erre érdemes odafigyelnünk.

forrás:

https://www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/love-languages-of-children/

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment