A kreativitásunkat számos területén kamatoztathatjuk az életünknek. Legyen szó a mindennapjainkról, tanulmányainkról, munkánkról, vagy a hobbinkról. A kreativitás éltet. Sokszor, amikor hiányt szenved a motivációnk, arra gondolhatunk, hogy nem vagyunk kreatívak, bár igazából ez egy öngerjesztő folyamat. Amikor adunk teret a gondolatainknak és nem görcsölünk rájuk, előbb-utóbb meg fog jelenni az a motiváció és kreativitás. A kreativitásban nagyon fontos a szabadság és bátorság. Merjük magunkat és a gondolatainkat vállalni.

A kreativitás alatt azt a képességet értjük, hogy felfedezünk új, innovatív, és eredeti ötleteket, kapcsolatokat, és megoldásokat bizonyos problémákra. Hozzátartozik a kreatív alkotásból származó öröm, rugalmasság, reziliencia, lehetőségek megragadása és az önmegvalósítás. Minden emberben ott van a kreativitás, akkor is, ha nem veszi észre. 

Mit igényel a kreativitás?

A kreatív emberek megtestesítik a komplexitást. Jól tudnak egyensúlyozni az intenzív energia befektetés és a nyugalom, pihenés között. Tudnak fegyelmezettek és játékosak lenni, képviselik a realitás és fantázia határmezsgyéjét és megélik a munkájuk iránti elhivatottságot és szenvedélyt, de nem áll tőlük távol az objektív nézőpont képviselete sem.

Bizonyos személyiségjegyek is kapcsolatban állnak a kreativitással, ilyen például a nyitottság. Ahhoz, hogy megéljük a kreativitásunkat és merjünk új gondolatokat, alkotásokat, véleményeket képviselni szükséges egyfajta nyitottság. Abban az esetben, ha zárt a gondolkodásmódunk, akkor nehezen merünk más perspektívát is felvenni, megy táptalaja lehet a kreatív alkotásnak.

Hogyan lehetünk kreatívabbak?

A kreativitást elősegíti, ha kilépünk a megszokott rutinunkból és környezetet váltunk. Nagyon fontos a jelen pillanatra való odafigyelés képessége, hiszen a kreatív folyamatokhoz szükséges, hogy teljes valónkkal a jelenben legyünk és a figyelmünk ne terelődjön el. Merjünk mélyre menni a gondolati és érzelmi világunkba, hiszen akkor jönnek igazán kreatív ötletek a felszínre. Gyakoroljuk a nyitottságot és játékosságot, jegyezzük fel az ötleteinket, próbáljunk ki más nézőpont alkalmazását, és adjunk teret a folyamatnak.

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/basics/creativity#how-to-be-more-creative

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/feny-termeszet-eg-kezek-1274260/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment