A gyermekkor biztonságát követően a serdülőkor valóban a bizonytalanságok időszaka. Változik a test, a kapcsolatok, az autonómia a problémák. Az önértékelésünk fontos része a személyiségünknek és viselkedésünknek. Segít abban, hogy beilleszkedjenek gyermekeink a közösségbe, merjék felvállalni véleményüket, jobban tolerálják a stresszt és megfelelően értékeljék önmagukat. Az önértékelés segíti az autonómia kialakulását, a dicséretek vállalását, az érzelmek szabályozását, az új dolgok elkezdését.

Azok a gyermekek, akik alacsony önértékeléssel rendelkeznek nem érzik magukat szerethetőnek és fontosnak, nehezen tűrik a frusztrációt, könnyen manipulálhatóak és kevésbé mernek új dolgokat kipróbálni.

Szülői szempontból nagyon sokat lehet tenni a gyermek önértékelésének segítéséért. A negatív érzelmeket hajlamosak vagyunk nyomatékosabban és hamarabb kimondani gyermekeinknek, mint a pozitívakat. Ezért érdemes tudatosan is odafigyelni arra, hogy a gyermekeknek mindig mondjuk el a dicséreteket és azt is, amikor pozitív érzelmeket váltanak ki belőlünk. A személyiségével és fejlődésével kapcsolatban se fukarkodjunk a kedves és bátorító szavakkal. Motiváljuk gyermekünket az önkifejezésre és arra, hogy merje megfogalmazni érzéseit.

A dicséreteket gyermekünk bele építheti a belső monológjába és , ha elég sokszor mondjuk neki, akkor valószínűleg hamarabb jelenik meg a gondolatai között, mint a negatív vélemények.

A gyermekünket a döntéshozatalban is segíthetjük, tanítsuk meg őket arra, hogyan tudják a problémákat megfelelően azonosítani, arra megoldásokat találni, a legmegfelelőbb döntést meghozni.

Forrás: https://childdevelopmentinfo.com/child-psychology/self-esteem/#gs.lczhp7

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment