Mindannyiunknál van olyan, hogy úgy érezzük elakadtunk. Lankadt az elkötelezettségünk, motivációnk, jókedvünk. Előfordulhat, hogy a legegyszerűbb feladatokkal kapcsolatban érzünk így, mint, hogy kitakarítsuk a lakásunkat, de az is lehet, hogy egy nagyobb terjedelmű, előmenetelünk szempontjából fontos feladattal kapcsolatban támad ez az érzésünk. Érdemes azt megtanulnunk, hogyan tudjuk magunkat motiválni és rendbe tenni a lelkünket egy- egy ilyen elakadásnál, mert bizony ez előfordulhat életünk során, nem csak egyszer, hanem többször is.

Motiválhat minket egy feladat megoldására az, hogy az adott feladat kötelező. Lehet nem vagyunk túl izgatottak miatta, de mégis a kötelezettség előre visz bennünket a megoldásában. A másik fajta motivációnk az lehet, hogy valamit szeretnénk elvégezni, mert igazán érdekel bennünket. Elköteleződtünk amellett a feladat mellett és úgy érezzük kiteljesedhetünk benne. Valójában ebben az esetben szívesen, jókedvvel vágunk bele a munkába.

A második esetben valójában sikeresnek érezzük magunkat és örömünket leljük a feladatban.

Mi a lényege önmagunk motiválásának?

Amikor saját magunkat motiváljuk, meg van bennünk a vágy, hogy haladjunk a céljaink felé, erőfeszítést tegyünk annak elérése érdekében és fejlődhessünk általa. Ez a belső motivációnk által valósul meg. Ilyenkor általában belőlünk, belülről jön az a késztetés, hogy szeretnénk bizonyos feladatokat véghez vinni. Lehet az önmotivációnak külső motiváló ereje is, mint a hatalom, egzisztencia, státusz, elismerés, de a belső motiváció általában hatékonyabban működik. Önmagunk motiválása az érzelmi intelligenciánknak is része.

Goleman alapján 4 komponense van a motivációnak:
– A teljesítmény, mint hajtóerő. Szeretnénk teljesíteni, fejlődni és elérni egy bizonyos szintet.
– Az elköteleződés a saját céljaink iránt.
– A hajlandóság, hogy tegyünk érte.
– Optimizmus, vagy az a tendencia, hogy előre nézzünk és elhiggyük, hogy képesek vagyunk a céljaink megvalósítására.

Scott Geller pszichológus szerint az alábbi kérdésekre, ha igennel válaszolunk nagy eséllyel rendelkezünk az önmotivációval. Meg tudom csinálni? Működni fog? Megéri? Érdemes végig gondolnunk ezeket a kérdéseket, ha egy feladat előtt állunk.

Amennyiben hiszünk benne, hogy képesek vagyunk megcsinálni rendelkezünk az én-hatékonysággal. Ebben az esetben hiszünk abban, hogy a tett , amit elkövetünk ahhoz a következményhez fog vezetni, amire vágyunk. Amikor hiszünk benne, hogy megéri megcsinálni azt a feladatot, akkor mérlegeltünk a költségek és a következmények oldalán, és kiegyenlített eredményt kaptunk (Geller, 2016).

Források:

Geller, E. S. (2016). The psychology of self-motivation. In E. S. Geller (Ed.) Applied Psychology (pp. 83-118). New York, NY, US: Cambridge University Press.

https://positivepsychology.com/self-motivation/#references

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment