Hogyan nyissunk új fejezetet az életünkben? Hogyan próbáljuk elengedni az elmúlt évet és a kudarcokat? Hogyan nyerjük vissza a motivációt és a reményt?

Az újév során, miután lezártuk az elmúlt évet és végig vettük sikereinket és esetleges csalódásainkat, érdemes feléleszteni a motivációnkat. Ilyenkor jó lehet, ha inkább a jövőbeli céljaink felé vesszük az irányt és igyekszünk az álmainkat megvalósítani. Hogyan álljunk ennek neki? Apró lépésekkel készültem arra az esetre, ha valaki szeretné az újévet tiszta lappal indítani.

Először is vegyük sorra mi az, amit szeretnénk elhagyni mind lelki, mind fizikai szinten. Itt arra gondolok, hogy nézzük végig a lakásunkat, holminkat is. Lehetséges, hogy sok olyan dologgal rendelkezünk, melyre igazából már nincs is szükségünk. Ezeket szortírozzuk ki. A túl sok inger és holmi nyomasztóvá válhat, nehezíti az elengedést. Miután kiszortíroztuk a dolgainkat, keressünk fel alapítványokat és adományozzuk el azokat. Így, máris egy jó tettel indítottuk az évet. Ugyanez érvényes a bútorokra is, ha valami újra vágyunk, gondolkozzunk el azon, hogyan tudnánk átrendezni a lakásunkat. Ehhez nem feltétlenül szükségesek új bútordarabok, a régieket is áthelyezhetjük egyik helyről a másikra. Ez ugyanígy igaz a ruháinkra és minden személyes tárgyunkra is.

Újévi motivációs tábla, vagy naplóírás, rajzolás, festés mind hasznos lehet. Gondoljuk át mire is vágyunk ebben az évben. Tűzzünk ki reális apró és nagyobb célokat is. A kis célok azért fontosak, hogy megéljük a sikerélményt és ne legyenek irreális elvárásaink magunkkal szemben. Ezt tehetjük úgy, hogy készítünk egy kollázst olyan képekkel, melyek motiválnak bennünket, vagy emlékeztetnek a céljainkra. Írhatunk naplót is napról napra az apróbb sikerekről, élményekről, érzésekről. A kreatív folyamatok során, mint a festés rajzolás, szintén jól ki tud bontakozni a képzeletünk és új ötletek juthatnak eszünkbe.

Gondoljuk át magánéletünket, emberi kapcsolatainkat is. Mely területeket szeretnénk fejleszteni, mi az amire igazán vágyunk? Merüljünk el önmagunkban is! Szeretnénk mélyebb önismerettel, önreflexiós képességgel rendelkezni? Szeretnénk úrrá lenni az indulatainkon? Tisztán gondolkodni? Többet mozogni? Valami újat tanulni?

Ezeket mind végig gondolhatjuk és megfogalmazhatjuk magunknak, majd apránként el is indulhatunk a cél felé.

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment