Előző cikkemben említettem már a környezetünk által ránk rótt mázsás súlyt a karácsonnyal kapcsolatban. Hiszen, már hónapokkal előtte minden arról szól. Mindenhol azt látjuk, mitől leszünk boldogok, mely cikkeket vásároljuk meg és milyen ételektől lesz igazán meghitt a karácsony. Valóban ezektől függ? Nem. A karácsonyi hangulat és béke attól függ, hogy mi magunk hogyan állunk hozzá, mit tartunk fontosnak és a környezetünkben élő emberek is hogyan gondolkodnak erről. Saját magunkkal tudjuk elkezdeni azt, hogy végre megélhessük a várva várt békés és nyugodt, csodákban gazdag ünnepeket.

Az első és legfontosabb az, hogy átgondoljuk nekünk miről is szól a karácsony? Ajándékozásról? Főzésről? Gondoskodásról? Törődésről? Szeretetről?

A karácsony a szeretetről, odafigyelésről, önzetlenségről, gondoskodásról, törődésről szól. Egy békében és szeretetben eltöltött étkezés, vagy beszélgetés mindennél többet ér. Nem az számít, hogy mi van az asztalon, vagy a fa alatt. Hanem, hogy odafordulással, gyengédséggel és kedvességgel forduljunk egymás felé. Egy kedves szó, egy gesztus, többet ér minden ajándéknál.

A nyugalmunk megőrzése érdekében érdemes azt is átgondolni, hogy reális összegeket költünk-e az ajándékokra. Egy-egy szép ajándék is bőven elegendő mindenkinek, nem szükséges az egész boltot felvásárolni. Érdemes lehet azt is átgondolni, hogy nem lenne- e jobb, valami személyes, akár kézzel készített kedves ajándék, vagy élmény átadása a szeretteinknek. Amennyiben vásároljuk az ajándékokat, próbáljunk meg egy  ár értéket is megszabni, hogy ne kezdjünk értelmetlen pénzköltésbe és gondoljuk át, hogy valóban mire is van szüksége a szerettünknek, vagy mire vágyik valójában.

Nem szégyen felállni és elvonulni egy kicsit. Karácsonykor előtérbe helyeződik az együtt töltött idő a családdal. Magunkkal is érdemes időt töltenünk, hogy valóban jelen tudjunk lenni a társas eseményeken. Így a harmadik sütemény megsütése, vagy újabb kör vásárlás helyett, akár otthon is maradhatunk és tölthetünk egy kis időt egyedül, a lelkünkkel.

Ne feledjük a karácsony nem a drágaságról és pénzről szól, hanem egyszerűen a békéről és szeretetről. Ezekhez nincs szükség pénzre, csak saját magunkra!

forrás: https://www.psychologicalhealthcare.com.au/blog/12-tips-mentally-healthy-christmas/

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment