A kölcsönös bizalom az emberi kötődéseink és kapcsolataink alapja. De mi is az a bizalom és hogyan alakul ki? Miért olyan fontos, és miért lehetetleníti el a kapcsolatokat, ha nincsen meg? Mik a lehetséges gyökerei a bizalmatlanságnak, és hogyan lehet azt helyre állítani? Az eheti blogbejegyzésekben ezekkel a kérdésekkel fogok foglalkozni és a bizalom témakörét járom körbe.

A bizalom arról szól, hogy hihetünk a másikban és számíthatunk rá. Amikor bizalommal fordulunk a másik felé akkor hiszünk benne és abban, amit mond. Elhisszük, hogy az úgy is lesz, ahogy ő mondja és gondolja. Ez nem csupán a magánéleti kapcsolatainkban, hanem munkahelyi kapcsolatainkban is fontos egyaránt. Összességében az emberiségbe vetett hitünkről is szól.

A szociális kapcsolódásaink alapjaként a bizalom lehetővé teszi a biztonságérzet kialakulását, a gyengédséget, feltétel nélküli szeretetet és bizonyos közös célok elérését is. A bizalom megadásával és fogadásával felelősséggel tartozunk egymásért. Akár egy romantikus kapcsolatról, vagy közös projektről van szó.

De mik is lehetnek a gyökerei, ha bizalmatlanul állunk egymáshoz?

A krónikus bizalmatlanságnak számos lehetséges forrása lehet. Fontos tényezők a kora gyermekkori/csecsemőkori kapcsolatok, főleg az elsődleges gondozóval (anya/apa/nevelőszülők stb.). Amennyiben ezekben a kapcsolatokban megéltük az elhagyást és azt, hogy nem figyeltek oda ránk, nem elégítették ki igényeinket és cserben hagytak, az jelentősen megnehezítheti a későbbi kapcsolatainkban is a bizalom kialakítását. A traumatizáltság is jelentősen befolyásolja mennyire merünk bízni másokban, traumatizált személyeknek még a hozzájuk legközelebb álló emberekkel szemben is nehéz leengedniük a védőpajzsukat. Ezeken felül személyiségbeli tényezőktől is függhet ki mennyire nyitott és bizalmas másokkal. A barátságosság és nyitottság, kooperativitás, melegség mind ilyen tényezők, melyek elősegítik a bizalom kiépítését.

Amennyiben úgy érzi komoly bizalmatlanságot él át másokkal szemben, érdemes terápiás folyamatban feltárni a bizalmatlanság gyökerét, hogy a hozzá közel álló és arra valóban érdemes személyekkel megélhesse a bizalmat.

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/basics/trust

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment