A konfliktusok minden kapcsolatban előfordulnak. Legyen szó munkahelyről, magánéletről, párkapcsolatról, vagy családról. Az interperszonális konfliktusok mindegyiknél megjelennek. Ez nem is szokatlan, hiszen a legtöbb társas helyzetben legalább két ember igényei, nézetei, gondolatai ütköznek egymással, de mondjuk egy munkahely esetén, már sokkal több személy is részt vesz az interakcióban. A következőkben azt fogom körül járni, hogyan lehet a konfliktusokat hatékonyabban megoldani.

1. A kooperatív konfliktusmegoldást akkor érdemes alkalmazni, amikor kiérződik a feszültség a két fél között. Így mindenki kimutathatja az igényeit, teret adhatnak az elvárások megfogalmazásának. Ennél a megoldásnál fontos, hogy a felek nyugodtak maradjanak a kommunikáció során, hiszen így lehet a leginkább hatékonyan együttműködni.

2. A megoldásokat érdemes lehet az aggodalmakkal szembe állítani. Ez azt jelenti, hogy a lehetséges megoldásokat megfogalmazzuk, és ezzel szemben az aggályokat, esetleges negatív következményeket is. Ezt követően mérlegelés után azt a megoldást választjuk, amely a lehető legkisebb veszteséggel jár.

3. Érdemes mind a két fél lehetséges megoldásait, pro és kontra érveit felvázolni. Majd, megkérni a feleket, hogy vegyék számításba a másik ötleteit is, képzeljék magukat az ő helyébe is. Ezután közös megegyezés alapján választanak ki egy megoldást az ötletek közül, mérlegelve a pro és kontra érveket is.

A konfliktus megoldásával kapcsolatos aggályokat és érzéseket is érdemes megbeszélni. Kiből mit váltott ki a nézeteltérés? A megoldás után milyen érzéseket élt át? Milyen volt a közös problémamegoldás? Úgy érzi-e megfelelő megoldást találtak-e a konfliktus feloldására?

A konfliktusmegoldáshoz az egyik leghatékonyabb módszer a korai intervenció. Érdemes minél előbb előterjeszteni a kialakult konfliktust, amennyiben a két fél nem tud megegyezni arról. Fontos az összes érintett bevonása a folyamatba és tisztán megfogalmazni a fő problémát, melyre a megoldást keressük. 

forrás: https://positivepsychology.com/conflict-resolution-worksheets/

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

 

Add Your Comment