A megfelelő kommunikáció által könnyebben kapcsolódhatunk másokkal, mely elősegítheti a megértettség, közeliség és biztonság érzését. Abban az esetben, ha nem tudjuk magunkat kifejezni, úgy könnyedén magányosnak és izoláltnak érezhetjük magunkat és nehezünkre eshet egy-egy konfliktus megoldása is. A kommunikációs hiányok és a meg nem értettség érzése könnyen alá áshatja a kapcsolataink funkcionálását.

Ahhoz, hogy minket meghallgassanak, először nekünk kell odafordulni és figyelni a másikra. Legyünk nyitottak és együttérzőek. Érdeklődjünk a másik személy véleményéről, gondolatairól, nézőpontjáról. Próbáljuk magunkat a helyébe képzelni, és úgy átérezni a mondandóját. Igyekezzünk a személyes sérelmeket és ellenérzéseket ebben az esetben egy kis időre legalább félretenni. Majd, a másik nézőpontjának és gondolatainak meghallgatása után azokat a megfelelő formában kifejezni.

A másik meghallgatásával kapcsolatban fontos, hogy kérdezzünk tőle és fejezzük ki megértésünket. Esetleg, ha olyan kapcsolatban vagyunk, érintsük meg őt, de egy bólogatás, vagy hümmögés is segíthet abban, hogy tudja valóban odafigyelünk rá. A szemkontaktus elengedhetetlen az emberi kommunikáció során. Természetesen van, akinek ez nehezebben megy, vagy nem érzi biztonságosnak, tart tőle. Ebben az esetben semmiképp se erőszakolja magára az ember, csak úgy használja, ahogy természetesen jön neki, és biztonságban érzi már magát. Itt nem arra gondolok, hogy mindenképpen tartsunk farkasszemet a másikkal, nyugodtan el lehet tekintgetni stb. Viszont tiszteljük meg a másik embert azzal, hogy rátekintünk, ha hozzánk szól, vagy pl.: vegyük le a napszemüvegünket. Abban az esetben, ha nyitott a másik személy is a korrekt és tisztelettel teli kommunikációra, egy hullámhosszra fogunk vele kerülni és fantasztikus beszélgetésekben lehet részünk.

Amikor a másik elmeséli nekünk azt ami bántja a kapcsolatunkban, próbáljuk kerülni a mentegetőzést és védekezést. Próbáljuk Őt megérteni. Figyeljük, mit mond, és gondoljuk magunkat a helyzetébe. Hogyha indokolatlannak és vádlónak, nem építő jellegűnek érezzük a megnyilvánulását, természetesen fontos kiállni magunkért és elmondani a mi nézőpontunkat is. Az érzelmekkel soha nem vitatkozunk, hanem igyekezzük elfogadni őket. Mind másokét, mind a sajátunkét is. Ennek pedig az alapja az érzelmeink felismerése és megértése.

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/modern-sex/202001/3-tips-strengthen-listening-and-communication-skills

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment