Látja gyermekén, hogy fél a dolgozat előtt? Úgy érzi, hogy ez már túlhalad a természetes izgalmon és izgatottságon? Esetleg tapasztal gyermeke testi tüneteket is, mint hasfájás, fejfájás, szédülés? Gyermekének jó képességei vannak, de mégsem sikerül jól teljesítenie az iskolában? Mai írásomban a teljesítményszorongással ismertetem meg Önöket.

A dolgozatok és felelés előtti kis lámpaláz és felfokozottság még segíthet is a koncentrációban és a megfelelő tudás előhívásában. Azonban amikor ez már túlmegy egy határon, akkor az rontja a gyermek teljesítményét.

Hogyan tudjuk felismerni, hogy gyermekünknek esetleg teljesítményszorongása van?

    • akár napokkal a dolgozat/felelet előtt testi tüneteket produkál, mint heves szívdobogás, remegés, szédülés, hányinger, túlzott izzadás, alvási problémák és étvágytalanság
    • a gondolatai akörül forognak, hogy nem fog neki sikerülni a dolgozat és rosszul fog teljesíteni
    • elkerülő magatartást mutat az olyan helyzetekben, ahol teljesítenie kellene
    • halogatja a tanulást és akár lóg is az iskolából a dolgozatírás elkerülése érdekében

Mi segíthet gyermekünknek egy ilyen esetben?

Érdemes gyermekpszichológus szakembert felkeresni és feltárni a teljesítményszorongás okát. Ezen felül segítségére lehetnek a különböző relaxációs technikák, önbizalom növelő és koncentráció segítő bíztatások, gondolatok. Sokat segíthet, ha a szülő odafigyeléssel és megértéssel próbálja segíteni a gyermek felkészülését. Figyeljen oda a szünetek beiktatására a megfelelő pihenésre és az éjszakai tanulás elkerülésére.

Amennyiben úgy érzi gyermeke teljesítményszorongást él át, keressék gyermekpszichológusainkat, akik várják Önöket rendelőnkben!

forrás: http://www.leistungsangst-praevention.de/informationen-zum-projekt/zur-leistungsangstpruefungsangst/

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment