Ugyan jelenleg nálunk, Magyarországon, lazítottak a korlátozásokon, úgy gondolom még mindig aktuális téma, hogy hogyan befolyásolja a gyermekeket a jelenlegi járványhelyzet, és hogyan tudunk nekik segíteni. Az elmúlt másfél évben nem igazán találkozhattak rendszeresen osztálytársaikkal, barátaikkal, az idejük nagy részét otthon töltötték, és a szabadba járás is korlátozott volt egy időben. Most, hogy lehetséges kimenni, barátkozni, programokat csinálni már más a helyzet, de milyen következményei lehetnek ennek az elmúlt másfél év bezártságnak? Számos gyermek élhet át szorongást, bizonytalanságot és félelmet.

Fontos azt figyelembe venni, hogy a gyermekek a szüleiktől várják az útmutatást és példát, hogy hogyan küzdjenek meg ezzel a stresszel teli helyzettel. A gyermekeknek fontos azt mutatni, hogy merjék kimutatni az érzéseiket. Próbáljunk még több figyelemmel fordulni feléjük, teret adni annak, hogy merjenek beszélni bizonytalanságaikról, a félelmeikről, és arról, hogy milyen lesz, ha újra rendszeresen járhatnak iskolába. Érdemes nekik a megfelelő pozitív preventív viselkedéseket megtanítani a betegség megelőzése céljából, de ezt jó lehet valamilyen játékos keretbe foglalni. Ebben a helyzetben a felnőttek megtaníthatják a gyermekeknek az elfogadást, problémamegoldást, rugalmasságot és a megfelelő időbeosztás fontosságát. Azt, hogy mennyire fontos időt szánni, mind a barátságok, családi kapcsolatok ápolására, a tanulmányaik és a hobbik mellett. Úgy érzem jelenleg, ami leginkább védelmező faktor az a társas támogatás. Rendkívül fontosak a szociális kapcsolatok, bármilyen formában történő ápolása.

Hogyan segíthetjük gyermekeinket?

    • Legyünk példamutatóak, tőlünk tanulják a megküzdést egy ilyen nehéz helyzetben.
    • Figyeljünk oda arra, hogyan beszélünk a COVID-19 járványhelyzetről. Az erről való diszkusszió növelheti és csökkentheti is a gyermek félelmét. Magyarázzuk el nekik, ha a család biztonságban van és azt is, ha valaki beteg. Engedjünk nekik teret az érzelmeik kifejezésére rajzolással, vagy írással. Ezekre pedig reagáljunk megértéssel és nyitottsággal.
    • Magyarázzuk el nekik, hogy miért fontos a távolságtartás. Valószínűleg rendkívül nehéz nekik ezt hová helyezni, hogy eddig szoros közelségben voltak a barátaikkal most meg szükséges oda figyelniük, hogy hogyan közelítenek a védelmük érdekében. Megmutathatjuk nekik edukációs módon, hogyan lesz alacsonyabb a fertőzöttek száma az óvintézkedések betartása mellett. Jelenleg pedig a lazításoknál, megmutathatjuk nekik, hogy milyen kifizetődő, ha mindenki rendesen betartja a szabályokat és odafigyel az előírásokra.
    • Gyakoroljunk velük relaxációt. Tanítsuk meg őket a mélylégzésre, mely segít az idegrendszerük nyugtatásában.

Példa gyakorlat: Képzeld el, hogy a kedvenc kis helyeden vagy. Érzed a finom illatú virágokat és hallod a madarak csicsergését. Most szippants egy jó nagyot a friss levegőből, érezd, ahogy átjárja tüdődet, eljut a pocakodba, majd lassan fújd ki. Ezt ismételd nyugodtan akárhányszor, amikor úgy érzed izgulsz, vagy feszülsz.

Következő cikkünkben folytatjuk a téma kibontását, kövessék figyelemmel az oldalunkat!

forrás: https://www.nasponline.org/resources-and-publications/resources-and-podcasts/school-climate-safety-and-crisis/health-crisis-resources/helping-children-cope-with-changes-resulting-from-covid-19

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment