A kiégés egy érzelmi, mentális és sokszor fizikai kimerülés, mely a tartósan fennálló, vagy ismétlődő stressz miatt alakul ki. Megjelenhet a munkánkban és a kapcsolatainkban is. Nem csak az lehet az oka, hogyha túl sok órát dolgozunk, hanem az is, ha olyan munkahelyünk van, amely nagyon eltér attól, ahol jól éreznénk magunkat. Jellemzője a letargia, depresszió, mely összefügghet a saját énnel zajló belső konfliktussal.

Tehát, a kiégés egy hosszantartó stressz következménye. Abban különbözik a stressztől, hogy az általában egy bizonyos céllal, vagy feladattal kapcsolatos, míg a kiégés során ez a stressz sosem ér véget. Megjelenik az üresség, reménytelenség, apátia érzése is a kiégés során. Ezen felül a düh, a munkával való ellenérzés is kialakul. Úgy érezheted már nem tudod effektíven teljesíteni a munkahelyi követelményeket.

Egyfajta érzelmi fáradtság is kialakul, úgy érezheted nem tudsz többet együtt érezni másokkal, kevésbé alakul ki az empátia, nem tudsz többé segíteni. Vannak olyan munkahelyek, melyek kifejezetten melegágyai lehetnek a kiégésnek, mint például az orvoslás. A kiégéssel való megküzdésben nagy segítségre lehet a munkahely átgondolása, az, hogy konkrét célok legyenek felállítva és újra érezze az egyén az értékesség érzését.

Fontos kérdés a kiégéssel kapcsolatban a munka-magánélet egyensúly is, hiszen ennek felborulása is okozhatja a kiégést. A határok szabása elengedhetetlen a megküzdéshez. Határokat kell húzni, mikor foglalkozunk a családodunkkal, magánéletünkkel, párunkkal, barátainkkal, mikor pedig a munkáé a terep. Mostanság, hogy otthonról dolgoznak sokan, ez még könnyebben kialakulhat, így érdemes tényleg időt szánni a fentiek átgondolására.

Amennyiben úgy érzed, hogy kiégtél, keresd fel szakember segítségét! Várunk szeretettel rendelőnkben!

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/basics/burnout

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fa-szemely-szeretet-emberek-6837626/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment