Az életünk során többször ránk törhet a kérdés, hogy vajon mit is szeretnénk igazán? Mit szeretnénk dolgozni? Milyen párkapcsolatot szeretnénk? Hogyan tudok kiteljesedni? Melyik városban szeretnék élni?

Az, hogy eldöntsük, mit szeretnénk egy gondolatáradatot indít el bennünk és könnyen belekerülhetünk egy spirálba, amitől maga a döntéshozás egészen nehezített lehet. Ezzel szemben, sokszor egészen konkrét elképzelésünk van arról, hogy mi az amit nem szeretnénk. Tulajdonképpen az, hogy kialakuljon bennünk, hogy mire vágyunk, az a tapasztalatok szerzése és a filozófiánk, nézőpontunk együttes eredménye.

Azt biztosan tudjuk, hogy nem szeretnénk egy gonosz főnököt, vagy egy házastársat, aki bánt bennünket. Hogyha azon elgondolkodunk mit nem akarunk, akkor már karnyújtásnyira van tőlünk az, hogy mi az, ami számunkra megfelelő. A figyelmünket azokról a dolgokról, amiket nem szeretnénk, helyezzük át inkább arra, hogy mi az ami örömmel tölt el és mit érzünk a jó útnak. Próbáljunk a gondolatainkban alternatívákat keresni.

Pl.: „nem szeretnék a városban élni, de egy teljesen elszigetelt kis faluban sem”  „Lehet, hogy egy nagyvároshoz közeli kisebb város, vagy falu jó megoldás lenne nekem.”

Egyszerűen emeljük át a fókuszt és, ha meg van mit szeretnénk, akkor onnantól arra koncentráljunk, ahelyett, amit nem szeretnénk. Próbáljunk minél konkrétabb célokat kitűzni és szépen lassan meg fogjuk tudni valósítani az álmainkat. Természetesen ez is egy tanulási folyamat. Lehet, hogy amit ma jónak látunk, holnapra már inkább nem megfelelőnek tűnik. Akkor keressünk tovább! Az életünk folyamatosan alakulóban van, nem kell teljesen fekete-fehér döntéseket hozni, adjuk meg magunknak a teret a rugalmasságra és változásra.

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/living-forward/201909/how-figure-out-what-you-want-in-life

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kezirasos-jegyzetfuzet-iras-naptar-5417676/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment