A gyermekek fejlődése során különös fontosággal bír a szociális környezetük. Amikor elkezdenek bölcsődébe, óvodába, majd iskolába járni, szépen fejlődik ki a folyamat, ahogy kapcsolatokat alakítanak ki kortársaikkal. Ebben gátat szabhat a szégyenlősség, szorongás, impulzuskontroll zavar és az önszabályozási nehézség.

A kapcsolatok kialakításához gyermekünk szociális készségeinek fejlődése elengedhetetlen. Ezeknek fejlesztésében igen nagy segítséget nyújthatunk. A barátságok kötéséhez nagyon fontos, hogy a gyermekünk tudja már szabályozni érzelmeit, és ezzel szemben megérti másokét is. Mindemellett, mer bízni az emberekben és hajlandó a kompromisszumra, együttműködésre, bocsánatkérésre és megbocsátásra. Ezeket a készségeket, mind a társas interakciók során sajátítja el gyermekünk, de mivel mi vagyunk számára az elsődleges társas környezet, így sokat tanulhatnak tőlünk.

Igazából minden, amivel segíthetjük gyermekünket ebben a folyamatban, az egészséges és pozitív nevelés része. A gyermekünk felé forduljunk kedvességgel, melegséggel, tisztelettel és kerüljük el az érzelmi zsarolást, indokolatlan és következetlen büntetéseket és fenyegetéseket. Segítsünk neki abban, hogy megérthesse és megtanulja szabályozni a saját érzelmeit. Engedjünk teret neki, hogy hozzánk fordulhasson, ha valami bántja, bíztassuk arra, hogy megélje az érzelmeit és ne fojtsa el azokat. Ezzel összhangban támogassuk abban, hogy felismerje mások érzéseit és megtanuljon empatikusnak lenni. Abban az esetben, ha gyermekünk agresszív és ellenséges viselkedést mutat, segítsünk neki a megfelelő módon, például, igyekezzünk reális elvárásokat támasztani feléje, próbáljunk ragaszkodni a pozitív nevelési stílusunkhoz és szükséges esetben keressünk fel szakembert. A szociálisan erősen szorongó gyermekeknél hasonlóan segítségünkre lehet egy pszichológus, illetve ebben az esetben nagyon nagy segítség tud lenni a részünkről, hogyha tényleg odafigyelünk arra, hogy biztonságos és megértő környezetet biztosítunk a gyermekünk számára.

A szociális események szempontjából igyekezzünk szervezni olyan eseményeket, ahol a gyermekünk megtanulhat együtt játszani és működni más társaival, igyekezzünk a versengő helyzeteket elkerülni. Ezen felül próbáljunk példát mutatni neki abban, hogy a kínos, vagy feszült szociális interakciókat hogyan érdemes kezelni, és megtanítani arra, hogy hogyan alakítsa ki a saját határait. Érdemes gyermekünk szociális kapcsolatait nyomon követni, viszont nagyon figyeljünk oda, hogy ne legyünk túl kontrollálóak, főleg, ahogy egyre idősödik gyermekünk.

Ha bármilyen kérdésük van a témával kapcsolatban, vagy úgy érzik nehézséget okoz gyermeküknek a beilleszkedés és szociális kapcsolatok kialakítása, bátran keressék szakembereinket, segítségükre lesznek!

forrás: https://www.parentingscience.com/kids-make-friends.html

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/divat-baratok-lany-aranyos-35188/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment