Ugye nem fogsz elhagyni? – A szeretett személy elvesztésétől való félelem jelentős szorongást válthat ki az emberből. Mindnyájunknak meg kell birkózni bizonyos emberek elvesztésével és elgyászolásával. A veszteség a mindennapi életünk része, és számos esemény kiválthatja. Azok a személyek, akik túlzottan félnek az elhagyatottságtól, tulajdonképpen egy fajta szorongást élnek át, és akár arra is képesek, hogy ellökjék maguktól szerettüket, hogy ne érje őket „meglepetés”.

Van néhány olyan felismerhető jegy, mely arra utal, hogy a párunk, vagy mi magunk ezzel küzdünk:

    • Kapcsolatról kapcsolatra ugrálás. Lehetséges, hogy annak a személynek, aki ezzel küzd, számos felületes kapcsolata volt. Ennek oka, az intimitástól és az elhagyatottságtól való félelem, így még azelőtt kilép egy-egy kapcsolatból, mielőtt a másik fél tenné meg.
    • A kapcsolatok szabotálása. Irracionális viselkedések, túlreagálások, a barátnő/barát tudatos eltávolítása. Így, amikor elhagyja a másik fél, nem éri őt meglepetés.
    • Az egészségtelen kapcsolatokhoz való erős ragaszkodás. Komoly félelmet vált ki az egyedüllét, így azok a személyek, akik ezt a fajta szorongást élik át, olyan kapcsolatokban is hajlamosak bent maradni, melyek nem egészségesek, sőt károsak a lelkére nézve.
    • Állandó visszaigazolásra van igény. Ugye szeretsz még? Szép vagyok? Én vagyok az igazi, ugye? Jellemző a folyamatos visszacsatolásra való igény a barát, vagy barátnő részéről. Aki ezt a fajta magatartást folytatja arra is hajlamos, hogy mély érzelmekkel itatott ígéreteket tettetnek partnerükkel, majd megkérdőjelezik az elkötelezettségüket és nem hisznek nekik.

Ez a jelenség gyermekeknél is ugyanúgy megfigyelhető, sőt sokszor egy gyermekkori trauma hatása miatt áll fent felnőttkorban is. Gyermekeknél szeparációs szorongás, pánik és természetesen az egyedülléttől való félelemben jelenik meg.

Számos tényező növeli a rizikót a elhagyástól való félelemre. Ilyen az elhanyagoló bánásmód, az abúzus, főleg gyermekkorban. A tartósan fennálló magas szintű stressz és a traumatizáló élmények. Számos oka lehet annak, hogy valakiben kialakul ez az erős félelem. Az okok közé tartozik egy szeretett személy elvesztése, halála, a szexuális abúzus, bármilyen bántalmazás, a mély szegénység és a kapcsolati veszteség.

Ezzel a félelemmel való megküzdéshez elengedhetetlen az önismeret és a terápiás munka. Ha úgy érzi traumatizált és szorongást él át, keressen fel szakembert!

forrás: https://www.healthline.com/health/mental-health/abandonment-issues#treatment

kép forrása:  https://www.pexels.com/hu-hu/kereses/abandonment/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment