Az elmúlt év során a mindennapjainkat a Covid-19 pandémia hatotta át. A félelem, szorongás, bizonytalanság, esetlegesen a reménytelenség dominálta az érzelmeinket. Hiszen, egy teljes mértékben bizonytalan, új és veszélyeket rejtegető helyzet alakult ki. Szinte egyik pillanatról a másikra teljesen el lettek vágva a szociális kapcsolataink, bezárkóztunk, maszkot húztunk, hogy óvjuk egymást a fertőzéstől. Az új norma ennek érdekében az érintkezések és szociális kapcsolataink leszűkítése lett. Az életünk szinte teljes mértékben átkerült az online térbe. Így tartottuk a kapcsolatot rokonainkkal, barátainkkal, munkatársainkkal. Most, hogy az oltás segítségével elkezdődött a szabályozások oldása, egy teljesen új helyzetben találhatjuk magunkat, hiszen az új szokatlan az, hogy találkozunk emberekkel. Annyira elszoktunk az emberi találkozásoktól, a maszkok nélküli arcoktól, hogy rácsodálkozunk egymásra, mintha űrlényeket látnánk.

Maga a pandémia megváltoztatott mindent. El sem tudjuk képzelni, hogy milyen lesz utána, hogyha egyszer minden visszakerülhet a normális kerékvágásba. Természetesen még elképzelésünk sincs róla pontosan, hogy a jövőkép hogyan alakul ebből a szempontból, de a remény úgy gondolom mindenkiben él, hogy minél előbb újra rendeződni fog az élet. Jelenleg az alapérzelmeik a boldogság helyett sajnos nagy mértékben a félelem és szomorúság. Ugyanis, akár észre se vehetjük ezt, hiszen ebben a megváltozott életritmusban vagyunk, de egyértelmű, hogy, ami körülöttünk zajlik, az ezt indukálja. Vajon hogyan fogunk visszatérni egyszer a normális kerékvágásba? Mi lesz a normális? Olyan, mint előtte, vagy valami teljesen új? Felértékelődnek az emberi kapcsolatok, vagy inkább távolságtartóak leszünk?

Úgy gondolom ebben a helyzetben a legfontosabb az, hogy elfogadjuk az érzelmeinket és próbáljunk türelmesek és megértőek lenni. Legyünk nyitottak arra, amit érzünk. Fontos megérteni, hogy ez az egész pandémia egy kollektív gyászt alakított ki bennünk, melynek következményeit, lehet csak évek múltán fogjuk észlelni.

Az, hogy kinek hogyan alakul most a boldogsága és mit is jelent számára a boldogság, az nagy mértékben megváltozhatott. Vannak, akik új hobbikat és szokásokat alakítottak ki a pandémia alatt, lehet, hogy bizonyos életterületeik előtérbe helyeződtek, melyek előtte háttérbe szorultak. Fontos, hogy próbáljunk nyitottak lenni, óvatosan és türelmesen, megértéssel igyekezzünk felfedezni, hogy számunkra mi is okoz örömöt.

Ha segítségre van szüksége a pandémia okozta nehézségek feldolgozásában, keresse bizalommal szakembereinket!

forrás: https://www.verywellmind.com/learning-to-be-happy-again-post-pandemic-5181160

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/megfazas-ferfi-emberek-no-4177237/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment