A diszlexia egy speciális tanulási zavar, mely neurobiológiai eredetű. Nehézségeket okoz a gyermeknek a szavak felismerésében, megértésében, betűzésében és kódolásában. A nyelv fonológiai feldolgozásával áll kapcsolatban, mely más kognitív képességekért is felelős terület. A másodlagos következménye ennek a zavarnak az olvasás során adódó problémák és a szöveg megértésének nehézségei. Azok a gyermekek, akiket diszlexiával diagnosztizálnak megfelelő segítséggel szinte mind meg tudnak tanulni olvasni. Például, Thomas Edison, Stephen Spielberg, F. Scott Fitzgerald és Charles Schwab is megküzdött ezzel a nehézséggel.

Diszlexia során az agy másképpen van behálózva, gyógymód nincs rá, ám a készségek nagyon szépen fejleszthetők és meg lehet tanulni megbirkózni a nehézségekkel. Ennek a kondíciónak nincsen kapcsolata az intelligenciával, akik diszlexiások nem kevésbé intelligensek a többi gyermeknél. A tanárok felvilágosítása és edukációja rendkívül fontos a témában, mert ha nem veszik észre, hogy a gyermeknél ez a probléma van jelen, tévesen lustának, vagy butának gondolhatják őket.

A diszgráfia szintén egy tanulási nehézség, mely kapcsolatban állhat a diszlexiával. Ekkor, az írott nyelv megértése és a saját gondolatok írásban való kifejezése szenved hiányt. Valószínűleg a diszgráfia kapcsán a munkamemóriában van bizonyos eltérés az ortografikus kódolás területén, mely az írott szó értelmezéséért és magáért az írásért is felelős terület.

A szegényes íráskép javítására vannak technikák, melyekkel segíthetjük gyermekünk fejlődését:

    • agyaggal való játék a kéz izmainak erősítésére és tornáztatására
    • azok a színezők, amikor egy csíkon belül kell tartani és követni a vonalat, fejleszthetik a motoros kontrolljukat
    • különböző pontok összekötése betű formában
    • betűk ismételgetése és levegőbe rajzolása a mutató ujjal, vagy papíron
    • betűk írásban való másolása

forrás: https://dyslexiaida.org

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-kezek-asztal-toll-1843358/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment