Vajon a ktuyatartás milyen hatással van a gyermekekre? Megtanulják a felelősséget? Figyelem megosztást? Segíti az érzelmi és szociális fejlődésüket? Ma ezekre a kérdésekre kerestem a választ.

Wenden és munkatársai (2021) kutatása alapján a kutyatartás és a kutyával való interakció, játék, sétáltatás segítheti a gyermekek szociál-emocionális fejlődését. A kutya által a család több aktív játék időt tölt el a kertben, vagy a parkban. Ez a gyermekek proszociális viselkedését is támogatja. A vizsgálatukban 1646 családot követtek, hogy milyen egészségügyi és fejlődést támogató hatása van a kutyáknak a gyermekekre nézve. Azoknál a családoknál, ahol aktív játékot és időt töltöttek a kutyákkal a gyermekek, ott kisebb valószínűséggel mutattak a gyerekek magatartásbeli problémákat, társas nehézségeket. Ezeknél a családoknál legalább egyszer a héten a gyermek is részt vett a kutyasétáltatásban és legalább heti háromszor játszott a kutyával.

A kutyatartás segítheti a gyermekeket abban, hogy megtanulják a felelősségvállalást, támogatja az identitásuk és függetlenségük kialakulását, tanítja őket a feltétel nélküli szeretetre, lojalitásra és a verbális képességeiket is fejlesztheti (Purewal és munkatársai, 2017). A kutyák jelenléte és a velük való közös játék csökkenti a gyermekek stressz szintjét (Kertes és munkatársai, 2017).

Szóval, a példák alapján igen, támogatja a gyermekek fejlődését az állattartás. Ebben az esetben kifejezetten a kutyákról volt szó, de más állatok tartásával is pozitív hatást érhetünk el. Persze, maga az állattartás az életkörülményeinktől is függenek, de amennyiben valakinek van elegendő helye egy állatot tartani és vacillált a gyermek miatt, a fent mutatott ábra megerősítheti abban, hogy jól dönt, amennyiben egy kisállatot befogad a családjába.

Források:

Kertes, D. A., Liu, J., Hall, N. J., Hadad, N. A., Wynne, C. D., & Bhatt, S. S. (2017). Effect of pet dogs on children’s perceived stress and cortisol stress response. Social development, 26(2), 382-401.

Purewal, R., Christley, R., Kordas, K., Joinson, C., Meints, K., Gee, N., & Westgarth, C. (2017). Companion animals and child/adolescent development: A systematic review of the evidence. International journal of environmental research and public health, 14(3), 234.

Wenden, E. J., Lester, L., Zubrick, S. R., Ng, M., & Christian, H. E. (2021). The relationship between dog ownership, dog play, family dog walking, and pre-schooler social–emotional development: Findings from the PLAYCE observational study. Pediatric Research, 89(4), 1013-1019.

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment