Milyen előnyei vannak a nyári tábornak a gyerekeknek? Milyen élmény lehet nekik a hosszú pandémiás időszak után nyáron újra a barátokkal lenni? Kapcsolatokat alakítani? Ismerkedni? Hogyan tudjuk őket ebben segíteni? Ezeket a kérdéseket járom ma körül.

Két évig élték meg a gyermekek és serdülők, hogy egyszer lehet találkozni a barátokkal, máskor nem, egyszer lehet menni iskolába, majd újra nem. Vajon hogyan élték ezt mind meg? Mennyire akadályozta őket a szociális kapcsolatok ápolásában és kiépítésében? Mennyiszer élhették meg a magányt?

A nyári időszak jóval kötetlenebb, mint az iskolaidő. Ilyenkor a gyermekek szabadabban mozoghatnak, jó esetben nincsen rajtuk nyomás hogyan teljesítenek, és végre ki is pihenhetik magukat. Maga a nyári tábor is egy jóval kötetlenebb formája a közös időtöltésnek, mint az iskola, habár sokszor programokkal irányított időtöltésről van szó. A nyári táborokban való részvétel segít fejleszteni a gyermekek mentális és társas képességeit, újdonságot és örömet élhetnek meg.

A táborban a mai digitalizált világból kiszakadnak a gyermekek. Nagy eséllyel ilyen helyekre nem lehet elektromos eszközöket vinni, így egy digtális detoxon is részt vesznek. Megtanulhatják újra átélni az élet apró örömeit és a jelen-lét csodáit.

Számos képességük fejlődik, hiszen most nem iskolai keretek között vannak társaikkal. Megtanulhatják a kompromisszumot, osztozkodást, ismeretség kötést, segítségkérést és még számos más dolgot. Ilyenkor egy másik, akár ismeretlen felnőttel is megismerkednek, aki a táborvezető, és segíti a gyermek bizalmának erősítését, megtanulhatja hogyan kommunikáljon más felnőttekkel a szülőkön és a tanárokon kívül.

A szülők számára ez a kérdés nehéz lehet. Úgy érezhetik gyermeküket átadják másoknak, ahelyett, hogy ők építhetnék velük a kapcsolatot, de számos előnyük is lehet belőle. Megtanulhatják az egészséges távolságot, határok szabását, külön létet a gyermeküktől. Olyan tevékenységekre szánhatnak időt, melyekre eddig nem volt lehetőségük. Persze újra várják haza a gyermeket és várják az újbóli találkozást és kapcsolódást, de ilyenkor kivehetnek egy kis időt maguknak is. A táborozás valójában egy kis autonómia és függetlenség megélése a szülőnek és a gyermeknek is. Az, hogyha a gyermekünk elmegy egy-két táborba a nyáron az segítheti a fejlődését. Ezen kívül természetesen fontos az együtt töltött idő is a nyár során.

Forrás:

https://www.verywellmind.com/summer-camp-after-covid-the-benefits-of-camp-on-kids-and-parents-mental-health-5425555

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment